Automaattikassa

Automaatista apua markettiruuhkaan

Wincor Nixdorfin kehittämä ratkaisu tekee itsepalvelukassasta entistä helpomman käyttää, kun kassahihnalle nostettujen tavaroiden viivakoodit luetaan automaattisesti.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Ruotsissa on jo vuosia käytetty ruokakaupassa uutta teknologiaa, jossa ostaja itse lukee tuotteiden viivakoodit ostoskierroksensa aikana. Suomessa itsepalvelukassat ovat käytössä Ikean myymälöissä, joissa niillä on suuri suosio. Nyt Wincor Nixdorf on kehittänyt Ruotsin ICA:lle täysin uuden automaattikassaratkaisun. Ratkaisu yhdistää perinteisen ostamisen ja nopean maksamisen. Tämä helpottaa samalla asiakkaiden ostamista ja madaltaa asiakkaiden kynnystä käyttää itsepalvelukassaa.

Tavallisesta itsepalvelusta kassalla on tullut yleinen näky Ruotsin supermarketeissa. Tällöin asiakas ottaa kauppaan sisään tullessaan lukijan, jolla tavaroiden viivakoodit luetaan jo kärryyn kerättäessä ennen kassalle menoa. Tämä ratkaisu soveltuu erityisen hyvin suuriin supermarketteihin, joissa asiakas ostaa ison ostoskärryllisen tuotteita. Näin asiakkaan ostoskäynti nopeutuu, kun jonottaminen kassalle jää pois.

Toinen vaihtoehto, jossa asiakas valitsee tavarat koriin ja lukee tavaroiden viivakoodit itse vasta maksamisen yhteydessä, soveltuu pieniin ostoksiin. Tämä ratkaisu on saavuttanut suosiota erityisesti ruuhka-aikoina, koska pienetkin ostokset voi tehdä nopeasti. Kauppiaat ovatkin huomanneet, että heidän myyntimääränsä ovat kasvaneet itsepalvelukassojen käyttöönoton jälkeen. Asiakkaat ovat valinneet kaupan, jossa ostokset voi tehdä nopeasti, jonottamatta, myös ruuhka-aikoina.

Edellä kuvatuissa, jo laajasti Euroopassa käytetyissä itsepalvelukassaratkaisuissa jotkin asiakkaat ovat saattaneet kokea uuden tekniikan erilaiseksi ja vaikeaksikin, vaikka itsepalvelukassoilla on henkilökunta opastamassa. Wincor Nixdorfin Ruotsin ICA:lle kehittämässä ratkaisussa asiakas voi latoa tavarat tavalliseen tapaan kassahihnalle, jolta niiden viivakoodit automaattisesti luetaan. Uusi parempi viivakoodilukijateknologia mahdollistaa aivan uuden lukutarkkuuden ja nopeuden. Järjestelmä kykenee 98 prosentin tunnistustarkkuuteen ja lukemaan noin 60 tuotteen viivakoodin minuutissa. ”Henkilöstö voi olla samalla puolella kuin asiakaskin kassatiskillä ja voi auttaa asiakasta aivan uudella tavalla", kertoo kokemuksista Gunnar Melin, avainasiakaspäällikkö Wincor Nixdorfilta.

Odotukset hankkeelle ovat korkeat. Ratkaisussa asiakkaat tekevät ostoksensa normaalisti, mutta maksaminen on helpompaa ja nopeampaa. Ensimmäinen koejärjestelmä on juuri otettu käyttöön ICA Maxi supermarketissa Tukholman eteläpuolella.

Ehkä sinua kiinnostaa...