Dispelix-näyttö

Älylasit 60 tuuman virtuaalinäytöllä

Spin-off -yritys Dispelix Oy kaupallistaa VTT:llä kehitetyn näytön, joka tuo visuaalisen informaation suoraan teräväpiirtokuvana käyttäjän näkökenttään osaksi silmälasien linssiä.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015 teksti Maija Vari. Kuvat: Juha Sarkkinen.

Näyttö, joka voidaan huomaamattomasti integroida osaksi silmälasien linssiä, mahdollistaa sen, että älylasit voivat korvata jopa älypuhelimen tai tabletin säilyttäen samalla näkymän ympäröivään maailmaan.

"Kun elektroniikka ja optiikka ovat kehittyneet, näytöt tulevat saumattomaksi osaksi jopa tavallisia silmälaseja", toteaa Antti Sunnari, teknologiaa kaupallistavan Dispelix Oy:n toimitusjohtaja.

Nyt kehitetyille näytöille on rajattomasti sovelluskohteita kuluttaja- ja ammattikäytössä. Ensimmäiset käyttökohteet löytyvät kuntoilun, työn ja moottoriurheilun piiristä. Uuden näytön ansiosta ei enää tarvitse katsoa sykettä kellosta, vaan syke, navigointi ja aktiviteettitieto näkyvät suoraan urheilulaseista käyttäjälle.

Uudenlainen näyttö sopii myös yrityssovelluksiin. Älysilmälasien avulla työn tehokkuus kasvaa, sillä vaativissa olosuhteissa voidaan työskennellä molemmat kädet vapaina ja työntekijää voidaan perehdyttää työhön sen edetessä.

Teknologia perustuu valojohdeoptiikkaan, jonka ansiosta näytöt voidaan valmistaa kevyiksi ja ohuiksi, vain yhden millimetrin paksuisiksi elementeiksi joko lasille tai muoville. Ohuuden lisäksi teknologian etuja ovat suuri ja korkealaatuinen virtuaalinen kuva ja erinomainen läpinäkyvyys. Näyttöelementti on lisäksi vapaasti muotoiltavissa ja sopii massavalmistukseen.

Näytön käyttäjäystävällisyyttä lisää se, että virtuaalinen kuva muodostuu käyttäjän kaukokenttään, jolloin käyttäjän silmät eivät väsy. Käyttäjän näkökenttään voidaan välittää tarpeen mukaan yksinkertaista yksiväristä informaatiota tai moniväristä videokuvaa sovelluksesta riippuen.

”Virtuaalikuvan koko vastaa 60 tuuman TV:tä kolmen metrin etäisyydeltä katseltuna”, Sunnari kertoo.

Kuluttajan ulottuvilla nykyisiin älylaseihinkin integroitava tuote on arviolta jo vuoden kuluessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...