Erikoistutkija Olli Kuusisto esittelee älyrollaattorissa käyttäjänsä toimintoja mittaavia antureita.
Perinteisestä rollaattorista on tehty älykäs lisäämällä siihen jälkikäteen erilaisia toimintoja mittaavia antureita sekä digitaalisia ohjelmistoja. Näin on mahdollista saada hyödyllistä tietoa käyttäjän päivärytmistä, kulkumatkoista, näiden kestoista ja -nopeudesta sekä käsien puristusvoimasta. Tietojen avulla voidaan seurata käyttäjän hyvinvointia, kuntoa ja terveydentilaa.
”Rollaattoriin on mahdollista myös liittää muita ominaisuuksia, kuten kaatumishälytys ja motorisen tilan seuranta. Kaikkia mittauksia voidaan verrata omaan ja viiteryhmän tai kaverin tavoitteeseen. Trendejä voi seurata päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla”, kertoo erikoistutkija Olli Kuusisto VTT:ltä.

Napsauta kuvaa, niin voit tarkastella isoa kuvaa omalla välilehdellään.
Älyrollaattorin keräämiä tietoja voidaan välittää käyttäjän itsensä lisäksi niin haluttaessa eteenpäin muille tahoille, esimerkiksi läheisille ja hoitohenkilökunnalle.
VTT:n IoT (Internet of Things) -osaaminen mahdollistaa älykkyyden lisäämisen mihin tahansa laitteeseen tai tilaan myös jälkikäteen. Yksittäisiä IoT-ratkaisuja löytyy jo osin kaupan hyllyltä, mutta suurimmat hyödyt saadaan, kun ne voidaan yhdistää IoT-verkkoon ja big data -analyysien avulla löytää eri lähteistä tulevista tietomassoista merkitykselliset tiedot.
Perusajatuksena on, että sensoreilla ei ole lopputuotteen hintaan juurikaan vaikutusta, mutta niiden avulla voidaan luoda uusia palvelumahdollisuuksia, jotka rollaattorin tapauksessa mm. tuovat säästöjä pidentämällä mahdollisuuksia mielekkääseen ja turvalliseen itsenäiseen asumiseen.