Tietotekniikka vihertyy hitaasti

Tietokoneen ostaja voi vertailla suorituskykyä ja hintaa, mutta vihreyttä vaativa kuluttaja joutuu näkemään enemmän vaivaa. Ympäristömerkinnät ovat yhä harvinaisia pc-laitteissa.

torstai 17. joulukuuta 2009

Valistunut kuluttaja on jo vaihtanut vanhat hehkulamput energiansäästölamppuihin säästääkseen ympäristöä ja pienentääkseen sähkölaskua. Tietotekniikkaa hankittaessa vihreä valinta vaatii hieman enemmän vaivannäköä, sillä tietokoneilla ei vielä toistaiseksi ole kodinkoneista tuttuja energialuokituksia. Harvinainen ympäristömerkki Käytössä on kuitenkin muutamia ympäristöystävällisyydestä kertovia merkintöjä, kuten pohjoismainen Joutsenmerkki sekä Euroopan unionin ympäristömerkki eli EU-kukka. Molempien merkkien vaatimuksissa on huomioitu energiankulutuksen lisäksi tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

Joutsenmerkinnällä varustetut tietokoneet ovat jääneet Suomessa harvinaisiksi, sillä merkki on myönnetty vain kahdelle Fujitsu Siemensin pöytäkonemallille. Sama valmistaja on esitellyt myös ensimmäiset pc-mallit, jotka eivät kuluta valmiustilassa lainkaan sähköä. Ympäristömerkintöjen odotetaan yleistyvän lähivuosina myös tietotekniikan kohdalla. Siihen saakka tietokoneen ostaja joutuu selvittelemään laitteiden sähkönkulutusta omatoimisesti.

Merkittäviä eroja löytyy esimerkiksi pöytäkoneiden ja kannettavien väliltä. Vanhan pöytäkoneen vaihtaminen vähävirtaiseen kannettavaan saattaa pudottaa sähkönkulutusta jopa 90 prosenttia. Käyttöikää päivittämällä Käyttöiän aikana kertyvän energiankulutuksen osuus tietokoneen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista vaihtelee käyttömäärän mukaan. Tyypillisellä kotitietokoneella kulutuksen on arvioitu olevan noin kaksinkertainen laitteen valmistukseen käytettyyn energiaan nähden. Monilla muilla kodinkoneilla käytönaikainen kulutus muodostaa valtaosan laitteen koko ympäristökuormituksesta. Tietokoneen hankinnassa kannattaakin huomioida laajennus- ja päivitysmahdollisuudet. Pitkä käyttöikä auttaa osaltaan pienentämään kokonaisvaikutuksia.

Sähköromu kierrätykseen Sähkö- ja elektroniikkaromua arvellaan kertyvän koko maailmassa noin 20-50 miljoonaa tonnia joka vuosi. EU-maissa elektroniikkajätettä syntyy vuosittain 8,7 miljoonaa tonnia, josta vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Suomessa romua arvioidaan syntyvän noin 100 000 tonnia vuodessa.

Hyödyllisiä nettiosoitteita Lisätietoja energian säästämisestä ja sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä löytyy esimerkiksi Motivalta, Kierrätys.infosta ja Nuukuusviikko-sivustolta (ks. oheiset ulkoiset linkit).

Ehkä sinua kiinnostaa...