kansalaisaloite

Tee kansalaisaloite

Oikeusministeriön verkkopalvelu kansalaisaloitteiden tekemiseksi tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden saada aloitteensa eduskunnan käsiteltäväksi.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Uusi verkkopalvelu on maksuton, esteetön ja turvallinen käyttää. Palvelu toimii sekä suomeksi että ruotsiksi. Kannatusilmoituksia voi kerätä myös sellaisiin aloitteisiin, joiden keräys on aloitettu jo muissa verkkopalveluissa tai paperilomakkeella. Jatkossa palveluun tulee mahdollisuus myös kuntalaisaloitteen tekemiselle.

Oikeusministeriö tarkastaa, että kansalaisten jättämissä aloitteissa on tarvittavat tiedot ja ettei aloite sisällä verkossa julkaistavaksi sopimatonta materiaalia. Tämän jälkeen aloitteelle voi kerätä kannatusilmoituksia. Aloitteita tarkastetaan oikeusministeriössä arkisin virka-aikana. Kansalaisaloitteiden tekemistä koskeviin kysymyksiin vastataan sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa, Kansalaisaloite-sivulla Facebook-palvelussa.

Kansalaisaloitepalvelun avaaminen ajoittui joulukuun alkuun, koska oikeusministeriön kansalaisaloite-verkkopalvelua koskevat säännökset tulivat silloin voimaan. Palvelua on kehitetty avoimesti ja hyvässä yhteistyössä järjestöjen kanssa. Järjestelmän toimittaja on it-palveluyritys Solita.

Aloitepalvelu toimii myös osana otakantaa.fi -osallistumisympäristöä, joka toteuttaa ja kokoaa yhteen useita kansalaisvaikuttamiseen liittyviä verkkopalveluita. Osallistumisympäristöhanke kuuluu valtiovarainministeriön koordinoimaan Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe-ohjelma).

Lakialoite tai ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä Vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä. Aloite voi koskea myös voimassa olevan lain muuttamista tai kumoamista.

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset eli kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa. Ne kerätään sähköisesti tietoverkossa tai paperilla. Paperilla kerättävissä ilmoituksissa on käytettävä oikeusministeriön vahvistamaa lomakepohjaa.

Verkossa tehtävä aloite ja sen kannatusilmoitusten keräys edellyttävät aina niin sanottua vahvaa sähköistä tunnistamista, esimerkiksi pankkitunnusten tai teleoperaattoreiden mobiilivarmenteen käyttöä.

Ehkä sinua kiinnostaa...