Ella

Puhelin löytää lapselle kaverin

Suosittu deittisovellus Tinder auttaa aikuisia kohtaamaan. Lapsille tarkoitettu Ella toimii pitkälle samaan tapaan. Sekin on tarkoitettu edistämään ihmisten keskinäistä löytämistä ja yksinäisyyden hälventämistä.

perjantai 6. marraskuuta 2015 teksti Jukka Sundholm. Kuvat: Ella.

Marraskuussa julkaistavaa puhelinsovellusta voi pitää lasten kaverihakupalveluna. Sen taustalla ja idean lähteenä on aito lapsen yksin jäämisen kokemus, miltä pohjalta sen kehittäjä Encode solutions katsoi, että tästä tarpeesta voisi aueta uusi mahdollisuus. Aluekin kun jo on hieman harvinainen: lapsiperheet ja ikätovereiden löytäminen.

Ellan kaltaisia lasten vanhemmille tarkoitettuja sovelluksia on olemassa vähän jos lainkaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Ella otetaan vastaan. Vanhemmat tai huoltaja katsoo turvallisuuden ja yksityisyyden, mutta lapsi voi kuitenkin itse olla puhelimellaan aktiivinen. Toistaiseksi käy vain iPhone, mutta Android on tulossa välittömästi, "kun yksi pieni mutka saadaan maaliin", kertoo Encoden Timo Hänninen.

Ellassa aikuinen kirjautuu sovellukseen ja luo sinne lapselleen profiilin. Edelleen aikuinen tuo kaverihaussa tiettäväksi, mitä lapselleen hakee. Kriteereitä voivat olla esimerkiksi leikkikaverin ikä, välimatka ja sukupuoli. Palvelussa profiilin luoneet aikuiset hoitavat ensimmäiset kontaktit ja voivat keskenään sopia paikan ja ajan tapaamiselle.

Lasten profiileja ei Ellassa pääse näkemään. Haku löytää vain aikuisia tietoineen sekä lapsen kuvan, jos sellainen on profiiliin liitetty. Kaverisuhteen edetessä lapsi voi kutsua toisen lapsen lähipiiriinsä, mikä antaa pääsyn profiilin kaikkiin tietoihin.

Pelkästään yhdellä kärjellä Ella ei tule käyttäjiä houkuttelemaan, vaan mukana seuraavat monipuoliset tukipalvelut vanhempien tarpeisiin. Tällaisia ovat mm. lastenvahtihaku ja sähköinen vauvakirja.

Ehkä sinua kiinnostaa...