Kyberrikollisuus

Rikollisten ansaintakeinoihin kuuluu muun muassa luottokorttitietojen varastaminen varomattomilta käyttäjiltä.

© Shutterstock

Pelottavaa: Kyberrikollisuus kovassa kasvussa

Kyberrikollisuudesta on tullut erityisen tuottoisaa liiketoimintaa, jonka laajuus kasvaa räjähdyksenomaisesti. Rikollisbisneksen tuotot vastaavat jo ison valtion bruttokansantuotetta.

perjantai 21. kesäkuuta 2019 teksti M. Flinck


Perinteinen käsitys tietokonerikollisesta ei enää oikein vastaa todellisuutta, jos visiona on pimeässä huoneessa yksin kyhjöttävä näppikseen nojaava nörtti.

Kyberrikollisuus on kehittynyt tuottoisaksi teollisuudeksi, jossa liikkuvat isot rahat.

Tietoturvaratkaisuja tarjoavan Bromium-yhtiön tuore tutkimusraportti osoittaa, että kyberrikolliset kuittaavat vuodessa reilut biljoona euroa, joka on enemmän kuin monen suuren valtion bruttokansantuote.

Kyberrikollisten bisnes menee ohi esimerkiksi Meksikon, joka on maailmanlistan 15. sijalla noin biljoonan euron bruttokansantuotteella. Vähän perspektiiviä antaa Suomen bruttokansantuote, joka on noin 224 miljardin euron luokkaa.

Rikollisbisneksen tuloista tulee suuri osa laittomasta nettikaupasta. Siihen sisältyvät niin laittomat tuotteet, kuten elokuvien piraattikopiot, kuin väärennetyt huutokaupat ja olemattomien tuotteiden myynti. Laiton kauppa käsittää Bromiumin raportin mukaan 57 prosenttia kaikesta kyberbisneksestä.

Maailman 15 suurinta taloutta

 1. Yhdysvallat
 2. Kiina
 3. Japani
 4. Saksa
 5. Intia
 6. Iso-Britannia
 7. Ranska
 8. Brasilia
 9. Italia
 10. Kanada
 11. Venäjä
 12. Etelä-Korea
 13. Australia
 14. Espanja
 15. Meksiko

Lähde: Globalis – 2017 (viimeisimmät luvut)

Luottamuksellisilla tiedoilla on kysyntää

Huomattava osa kyberrikoksista kohdistuu yrityksiin, mutta myös tavalliset käyttäjät ovat rikollisten tähtäimessä.

Kaupankäynti varastetuilla tiedoilla, kuten luottokorteilla, käyttäjätunnuksilla ja henkilötunnuksilla, on kyberrikollisten kolmanneksi suurin tulonlähde, josta kertyy noin vuodessa reilut 134 miljardia euroa.

Myös kiristyshaittaohjelmat ovat osa kyberrikollisuuden bisneskakkua, josta digikaapparit vastaavat Bromiumin raportin mukaan noin 800 miljoonan euron siivulla. 

Digikaappareihin ja tietovarkauksiin on siis syytä suhtautua vakavasti – ja niiltä suojautumiseen saat tietoa ja vinkkejä täältä.

Suojaa tietokoneesi KotiMikron avulla

Kun haluat suojata tietokoneesi kiristyshaittaohjelmilta ja muilta uhkilta, KotiMikron tietoturvapaketin ohjelmat ovat silloin kattava ratkaisu. 

Olemme koonneet pakettiin tarvittavat ohjelmat, joilla suojaat tietokoneesi mahdollisimman tehokkaasti. Saat ohjelmat ja niiden käyttöä esittelevät oppaat, kun tilaat KotiMikroa.

> Tutustu KotiMikron tietoturvapakettiin täällä

Etkö vielä ole tilaaja? Tutustu hyviin tarjouksiimme täällä.


Ehkä sinua kiinnostaa...