Railsgirlslogo

Naiset mukaan tekemään tietotekniikasta käyttäjäystävällistä

Peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona.

maanantai 19. syyskuuta 2011
Railsgirls

Muuttaakseen tätä asennetta Teknologiateollisuus ry käynnistää joukon hankkeita, joilla kannustetaan tyttöjä ja naisia valitsemaan tietotekniikka-alan opinnot, kasvatetaan teknologiateollisuuden tunnettuutta ja lisätään tietoa uramahdollisuuksista. Ensimmäiset hankkeet käynnistetään jo tämän syksyn aikana. Kaksivuotisessa RailsGirls -projektissa järjestetään tytöille räätälöityä koulutusta verkkosovellusten suunnitteluun ja rakentamiseen.

”Tietotekniikkayritysten huolena on, että tärkeää osaamista ja uusia näkökulmia palveluiden ja sovellusten kehitykseen jää hyödyntämättä, kun naiset eivät hakeudu alalle. Itse käärimme hihat ja käynnistämme konkreettisia, tuloksia tuovia projekteja. Toivomme myös muiden ottavan koppia tärkeästä asiasta”, johtaja Jukka Viitasaari Teknologiateollisuuden tietotekniikka-alan Digi.fi -ryhmästä kertoo.

Käynnistettävät hankkeet perustuvat Teknologiateollisuuden Digi.fi -ryhmän toteuttaman Naisia ICT-alalle! -tutkimuksen toimenpidesuosituksiin. Tutkija Susanna Bairohin tekemässä haastattelututkimuksessa kävi ilmi, että peruskoulu- ja lukioikäiset tytöt käyttävät sujuvasti tietokoneita, älypuhelimia ja monenlaisia sovelluksia vapaa-ajallaan. Suuri osa tytöistä myös arvelee, että tietotekniikka-ala on tasa-arvoinen ja soveltuu yhtä hyvin naisille kuin miehillekin. Silti ura tietotekniikka-alalla ei näyttäydy tytöille houkuttelevana uravaihtoehtona.

Esikuvia ja aktiivisia toimenpiteitä ”Naisten saamiseksi tietotekniikka-alalle tarvittaisiin lisää esikuvia. Lisäksi olisi tärkeää kannustaa jo pieniäkin tyttöjä rakentamaan vaikka verkkosivuja omista kiinnostuksen aiheistaan. Minulle ala on tarjonnut luovan, kansainvälisen ja vuorovaikutteisen työympäristön, jossa pääsee ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan huimiakin innovaatioita”, tutkimukseen haastateltu opiskelija ja RailsGirlsin vetäjä Linda Liukas sanoo.

Ensimmäinen RailsGirls-työpaja starttasi nyt syyskuussa, tämän viikon alussa. Mukaan mahtuu kolmisenkymmentä tyttöä tai naista, jotka ovat uteliaita tutustumaan uusiin tapoihin ratkaista arkisia haasteita. Jatkossa innostuneista vapaaehtoisista koostuva tiimi järjestää 2-3 työpajaa vuodessa ja aktivoi naisverkostoa erilaisin tapahtumin. Lähitulevaisuudessa työpajoja viedään myös ulkomaille, ja tarjontaa laajennetaan erityyppisiin mobiilisovelluksiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...