Helsinki
© Helsingin kaupungin aineistopankki/Suomen Ilmakuva Oy

Helsinki on kaupunkikehityksen älykkäintä kärkeä

Helsinki on kaupunkisuunnittelun ykkönen maailmassa, paljastaa tuore älykaupunkitilasto. Julkisten digipalveluiden tarjonnassa on kolme suomalaiskaupunkia 11 parhaan joukossa.

maanantai 13. marraskuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

Älykkäisiin pysäköintiratkaisuihin erikoistunut EasyPark Group on julkaissut älykaupunkitilaston, joka perustuu maailmanlaajuisesti 500 kaupungista kerättyyn tietoon.

Kokonaistuloksissa Helsinki on sijalla 23, mutta kaupunkisuunnittelussa, joka on oleellinen osa myös älykaupungin kehittämistä, Helsinki on selkeä ykkönen.

Kansalaisille tarkoitettujen julkisten digipalveluiden tarjonnassa Suomi sijoittuu myös hyvin. Nettipalveluiden tarjontaluokassa on kolme suomalaiskaupunkia 11 parhaan joukossa.

Digipalveluita saa parhaiten Tampereella, joka on maailmanlistalla viides. Helsinki on kuudes ja Espoo löytyy sijalta 11.

Pohjoismainen edustus on muutenkin hyvä, sillä esimerkiksi Tukholma on nettipalveluiden tarjoajana ykkönen ja kokonaistuloksissa älykaupunkien ykkönen on Kööpenhamina.

Lue myös: Nestiltä turvaratkaisuja älykkääseen kotiin

Mitä älykaupungilta vaaditaan?

EasyParkin älykaupunkitilasto listaa 100 parasta kaupunkia, joiden luokittelu perustuu haastatteluihin, joissa 20 000:tta tekniikkaan ja kaupunkisuunnitteluun erikoistunutta toimittajaa pyydettiin arvioimaan oman kaupunkinsa pysymistä digitalisaation vauhdissa.

Tutkimuksessa huomioitiin useita tekijöitä, jotka määrittävät älykkään kaupungin. ilmeisten tekijöiden, kuten nopean matkapuhelinverkon, wlan-saatavuuden ja älypuhelinkäytön lisäksi älykään kaupungin pitää olla vakaasti kehittyvä, tarjota hyvät julkiset verkkopalvelut ja mahdollisuuden kansalaisten osallistumiseen kaupungin kehittymiseen.

EasyParkin laatimalla älykaupunkien top 100 -listalla on edellä mainitut kolme suomalaiskaupunkia. Muita pohjoismaisia kaupunkeja on listalla kymmenen.

Lue lisää älykkään kehityksen tekniikoista

Ehkä sinua kiinnostaa...