Interpol pidättää 1 003 henkilöä
Interpol pidättää 1 003 henkilöä

Kansainvälinen poliisijärjestö iski IT-rikollisia vastaan.

© Shutterstock

1 003 mahdollista verkkorikollista pidätetty

Interpol on pidättänyt 1 003 henkilöä ympäri maailman laajan tutkinnan jälkeen. Heitä epäillään kyperrikollisuudesta.

perjantai 3. joulukuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Internet-rikolliset voivat huijata ja käyttää meitä hyväkseen monin eri tavoin. Siksi viranomaiset ympäri maailmaa ovat viime vuosina keskittyneet yhä enemmän tietoverkkorikollisuuden torjuntaan.

Maailman suurin kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on nyt ottanut merkittävän askeleen taistelussa verkkorikollisia vastaan.

Suuroperaatiossa koodinimellä Operation HAEICHI-II pidätettiin 1 003 henkilöä ympäri maailman. 

Kaikkia henkilöitä epäillään tietoverkkorikollisuudesta, ja rikokset ovat laajalle levinneitä.

LUE MYÖS: Hakkerit kehittävät yli sata miljoonaa haittaohjelmaa vuodessa

Suosittua sarjaa käytetty huijauksessa

Rikollista toimintaa ovat muun muassa sijoituspetokset, rahanpesu verkossa ja laittomat online-rahapelit.

Rikolliset ovat käyttäneet myös huijauksia, joissa uhreja houkutellaan siirtämään rahaa romanttisesti kiinnostuneille henkilöille (ns. deittihuijaukset).

Uutta ja luovaa on se, että rikolliset ovat hyödyntäneet suosittua Netflix-sarjaa, "Squid Gamea". Useiden pidätettyjen epäillään kehittäneen haittasovelluksia, jotka oli naamioitu eteläkorealaisen menestyssarjan mobiilipeleiksi.

Jos olet ladannut jonkin näistä sovelluksista, et päässyt nauttimaan jännittävästä Squid Game -pelistä. Sen sijaan olit liittynyt tilauspalveluihin, jotka nostivat jatkuvasti suuria summia rahaa tililtäsi.

LUE MYÖS: Morseaakkosia käytetään verkkohuijauksissa

Ehkäisee petoksia miljoonien eurojen edestä

Interpolin toteuttama operaatio ei ollut pieni mittakaavassaan. Useiden pidätysten taustalla on neljän kuukauden tutkimus kesäkuusta syyskuuhun 2021 kahdessakymmenessä eri maassa.

Näihin 20 maahan kuuluvat Angola, Brunei, Kambodža, Kolumbia, Filippiinit, Intia, Indonesia, Japani, Kiina, Laos, Malesia, Malediivit, Romania, Singapore, Slovenia, Espanja, Etelä-Korea, Thaimaa ja Vietnam.

HAEICHI-II-operaatio on toinen suuri Interpolin operaatio kyperrikollisuutta vastaan. Interpol toteutti HAEICHI-I -operaation syyskuun 2000 ja maaliskuun 2021 välillä, mikä johti 500 pidätykseen.

Tänä vuonna luku on kaksinkertaistunut, ja Interpolin mukaan pidätykset ovat estäneet jopa 27 miljoonan dollarin – eli lähes 24 miljoonan euron – joutumisen rikollisten käsiin.

LUE MYÖS: Nyt voit suojautua kyberrikollisuudelta

Ehkä sinua kiinnostaa...