Suoratoistoa mainoksilla?
© Shutterstock

Halvempaa suoratoistoa mainosten kanssa?

Uuden tutkimuksen mukaan moni olisi valmis hyväksymään mainokset Netflixin ja HBO Nordicin palveluissa, jos se laskisi tilauksen hintaa.

torstai 15. maaliskuuta 2018 teksti P. Jensen


Televisiota katsotaan edelleen paljon, mutta katselu on kuitenkin yhä enemmän siirtynyt suoratoistopalveluihin.

Toistaiseksi mainostajilla ei ole ollut asiaa maksullisiin suoratoistopalveluihin, ja esimerkiksi Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings on todennut tiukkaan sävyyn, että palvelussa ei tulla koskaan näkemään mainoksia, sen paremmin kuin uutisia ja urheiluakaan.

Tilanne kuitenkin elää ja saattaa muuttua nopeastikin, sillä totta kai mainostajia kiinnostaa päästä kohta marginaalisen live-tv:n puolelta sinne missä kuluttajatkin ovat.

IUM-mediatoimiston Tanskassa tekemän tutkimuksen mukaan 59 prosenttia käyttäjistä olisi valmis hyväksymään noin minuutin mittaiset mainoskatkot, jos tilauksen hinta laskisi 41 prosenttia. 

Esimerkiksi Netflixin peruspaketin hinta putoaisi silloin kahdeksasta eurosta vajaaseen viiteen euroon, ja HBO Nordicin nyt noin kymmenen euroa kuukaudessa maksavan tilauksen saisi karvan alle kuudella eurolla.

Niin Netflix kuin HBO ovat tähän asti torjuneet mainoksilla halvennetun version, mutta nyt tehdyn tutkimuksen perusteella ainakin käyttäjät olisivat valmiita mainosrahoitteisen versioon.

> Lue lisää suoratoistosta

Vääjäämättä mainoksia kohti?

Suoratoistopalveluilla voi myös olla tarve rahoittaa kalliit tuotannot muillakin tavoilla kuin tilauksista tulevilla tuloilla. Silloin kysymykseen voi tulla joko halpaversio tai kokonaan toisenlainen tilausmalli, jossa näytetään mainoksia. 

Tätä mieltä on amerikkalaisen CBS-mediajätin johtaja Ann Ross, joka AdExchanger-uutissivuston haastattelussa ennustaa mainosten tulevan vääjäämättä Netflixiin.

Toistaiseksi Pohjoismaista ja koko Euroopasta ainoa mainostielle lähtenyt suoratoisto-operaattori on tanskalainen TV2-kanava, joka toi halpuutetun version maksulliseen TV2 Play -suoratoistopalveluunsa viime vuonna. Sen noin 17 euroa kuukaudessa maksavan tilauksen saa noin 25 prosenttia huokeammalla, kun hyväksyy mainokset.

Ilmaisissa suoratoistopalveluissa mainokset ovat luonnollisesti normaali käytäntö. Esimerkiksi meillä viime huhtikuussa lanseerattu Viafree on mainosrahoitteinen palvelu, jonka ohjelmia voi katsoa maksutta. Jos käyttää mainostentorjuntalaajennusta, ohjelmat eivät näy.

Viafree kuuluu samaan Modern Times Group -mediayhtiöön kuin Viaplay, Viasat ja Viasport.


Ehkä sinua kiinnostaa...