Ransomware

Kiristyshaittaohjelma hyökkää äly-tv:lle

Verkkorikolliset tunkevat nyt olohuoneeseen. Haitake lukitsee älytelevision ja vaatii avaamisesta lunnaita.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Tietoturvayhtiö Trend Micro on havainnut uuden kiristyshaittaohjelman variantin, jonka kohteena on yhä useammasta olohuoneesta löytyvä älytelevisio.

FLocker-niminen kiristyshaittaohjelma näyttää ensin ilmoituksen, joka näyttäisi olevan amerikkalaisen kyberpoliisin lähettämä ja jossa väitetään, että vastaanottaja on tehnyt laittomuuksia verkossa. Tämän johdosta äly-tv on lukittu ja ohjelma vaatii lunnaita laitteen avaamiseksi.

Lunnassumma, joka on yleensä 200 dollaria, pitää maksaa lahjakorttina Applen iTunes-kauppaan. Jos ei tähän mennessä vielä ole epäillyt, että kyseessä ei todellakaan ole mikään kyberpoliisi, niin varoituskellojen pitäisi nyt alkaa kalkattaa kuuluvasti.

Tartunta Android-puhelimen kautta Useimmiten kiristyshaittaohjelma pääsee tietokoneelle, puhelimeen tai televisioon, kun käyttäjä avaa saamansa linkin tai lataa saastuneen sovelluksen. Älytelevision kohdalla voi lisäksi käydä niin, että haitake hyppää puhelimesta televisioon, jos molemmissa on Android-järjestelmä.

Trend Micron mukaan FLocker on kuitenkin suhteellisen helposti poistettavissa älytelevisiosta. Tietoturvayhtiö suosittelee silti ensimmäiseksi kääntymistä tv-valmistajan puoleen.

Ehkä sinua kiinnostaa...