7 asiaa jotka Star Trek ennusti

Ensimmäinen Star Trek -jakso televisioitiin 50 vuotta sitten. Monet sarjassa nähdyt tajuttomat tekniikat ja visionääriset vempeleet ovat nykypäivän peruskauraa.

torstai 15. syyskuuta 2016 teksti A. Daugaard

Kulttisarja Star Trek käsittää tv-sarjoja, elokuvia, pelejä ja kirjoja, joista tieteisdiggari ammentaa loputtomiin. Sarja on myös visionäärisesti esitellyt tekniikoita, jotka ovat loikanneet fiktiosta faktaan. Tässä on seitsemän todeksi tullutta tähtirekitekniikkaa.

Matkapuhelin Vuonna 1966 kapteeni Kirk puhui kommunikaattoriinsa, pieneen kädessä pidettävään viestimeen. Sen näki myös amerikkalainen Motorolalla työskennellyt insinööri Martin Cooper. Kohtaaminen johti ensimmäiseen henkilökohtaiseen matkapuhelimeen 1973.

Tietokone kosketusnäytöllä Vuoden 1987 Star Trek -elokuvassa tietokonetta käytetään kosketusnäytöllä. Tekniikka oli tuolloin, Commodore 64:n kulta-aikoina, todellista scifiä. Nyt kosketusnäyttöä ei hämmästele enää kukaan vaan sitä pidetään itsestään selvänä.

Taulutietokone 1980-luvun Star Trekeissä komentaja Geordi LaForgen käytössä oli PADD (Personal Access Data Device), jolla syötettiin tähtijärjestelmän koordinaatit. PADD toimi myös mediasoittimena, aivan kuten nykyiset taulutietokoneet.

Videopuhelu 1960-luvun lopulla videopuhelut kuuluivat vahvasti huuhaa-osastoon. Star Trekissä sen sijaan nähtiin jo varhain, kuinka USS Enterprisen kapteeni oli videopuheluyhteydessä vieraan avaruusaluksen komentajan kanssa.

Handsfree Jo varhaisissa Star Trek -jaksoissa tähtilaivueen jäsenet viestivät keskenään hopeanvärisen korvakuulokkeen avulla. Nykyiset puhelimen kanssa käytettävät bluetooth-headsetit ovat samanlaisia vekottimia.

Kielenkääntäjä Tähtiretkeläiset Kirk, Picard ja Spock kohtaavat kaiken galaktisia kieliä puhuvia tyyppejä. Kommunikointi hoituu sujuvasti, kun käytössä on Universal Translator, joka muuntaa kieltä lennossa. Ihan niin kehittynyttä tekniikkaa ei valitettavasti vielä ole, mutta konekääntäjillä pystyy auttavasti ymmärtämään lähes kieltä kuin kieltä. Jopa Google- kääntäjä on hyvä työkalu, vaikka tekeekin aika usein hassua suomea.

Iso tv-ruutu Televisio oli 60-luvulla painava toosa, jossa oli pitkä kuvaputki ja pieni ruutu. Ja siitä tuijotettiin Star Trekin maailman, jossa valtavaa paneelia käytettiin videopuheluihin ja tietokonejärjestelmien hallintaan.

Star Trek palaa tammikuussa 2017 uutena sarjana nimeltä Star Trek: Discovery. Toivottavasti luvassa on taas maistiaisia tulevista tekniikoista.

Ehkä sinua kiinnostaa...