ibas_cleanroom

Vuoden 2011 hurjimmat tietojen palautukset

Tiedonhallinta- ja tietojenpalautusratkaisuihin erikoistunut Kroll Ontrack julkisti vuoden 2011 uskomattomimmat tarinat tietojen palauttamisesta. Tositarinoista koostuvan listan ovat koonneet Kroll Ontrackin omat asiantuntijat yrityksen yli 30 toimipisteestä ympäri maailman.

keskiviikko 21. joulukuuta 2011
burned_pc

Listalta löytyy luonnonkatastrofeja ja inhimillisiä erheitä. Tarinat osoittavat, ettei tietojen menetyksiltä voi aina välttyä, mutta tiedot eivät välttämättä katoa lopullisesti.

"Jos tietosi ovat tärkeitä tai arvokkaita, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan tietojenpalautusammattilaisiin, jotta tiedot voidaan pelastaa", sanoo Kroll Ontrackin Suomen yksikön, Norman Ibas Oy:n toimitusjohtaja Jyri Pohja. "Pystymme usein palauttamaan tietoja, jotka muut yritykset ovat tuominneet menetetyiksi. Turhan usein tulee vastaan tapauksia, joissa tietoja on yritetty pelastaa itse tai turvauduttu halvimpaan mahdolliseen ratkaisuun, jonka seurauksena kustannukset ovat vain nousseet."

Vuoden 2011 kymmenen parasta tarinaa: 10. Kadonneet kuvat Näyttelijätär tuhosi portfolionsa ja kaikki mallikuvansa tyhjentämällä erehdyksessä väärän usb-muistin Mac-tietokoneen Disk Utility -levytyökalulla. Kroll Ontrack pystyi kuitenkin pelastamaan näyttelijättären kaikki kuvat.

9. Virtuaalitodellisuus Parantaakseen järjestelmän suorituskykyä eräs it-ylläpitäjä oli sijoittanut virtuaalipalvelimen C- ja D-osiot kahteen eri järjestelmään. Kun levytila alkoi loppua, joutui ylläpitäjä yhdistämään osiot ja siirtämään ne uuteen järjestelmään. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että uudessa järjestelmässä oli jo olemassa samannimiset osiot, joten hän tuhosi tärkeitä tiedostoja kopioimalla epähuomiossa niiden päälle.

8. Magnetismia Kannettava tietokone oli jätetty pöydälle, jonka läheisyydessä oli harvinaisia maamagneetteja. Maamagneetit joutuivat kosketuksiin kannettavan kanssa, ja kun se yritettiin käynnistää, kuului siitä naksahdus. Kannettavan kiintolevy kärsi fyysisiä vahinkoja, mutta Ontrackin teknologialla tiedot pystyttiin onneksi palauttamaan.

7. Kurja kuun loppu Yrityksen tilintarkastajat jäivät ylitöihin saadakseen kuukauden kirjanpidon valmiiksi. Kun he olivat kahvitauolla, tuli rakennukseen sähkökatko, joka sammutti kaikki tietokoneet. Onneksi talousosaston koneet oli kytketty ups-laitteeseen. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, kun kahvittelijat huomasivat jatkuvan kahvinkeiton kuluttaneen ups-laitteen akun loppuun. Tämä aiheutti palvelimen kaatumisen ja ylityöurakan tulokset menetettiin.

6. Oluenhuuruiset sopimusneuvottelut Kaksi liikemiestä istui baarissa neuvottelemassa sopimusehdoista tuopin ääressä. Tarjoilija toi heille lisää juotavaa ja kaatoi vahingossa tuopin sisällön suoraan sopimusluonnoksen sisältävän kannettavan tietokoneen päälle. Sen jälkeen kannettavan ja sopimusluonnoksen pelastamiseen tarvittiin hieman muutakin kuin lautasliinoja.

5. Tupakka tappaa tiedostojakin Vastapalkattu vartija oli ensimmäisessä iltavuorossaan kemiallisia aineita sisältävässä varastossa. Hän oli tietoinen tupakointikiellosta, mutta ajatteli, ettei kukaan kuitenkaan huomaa, jos hän pistää tupakaksi. Kun vartija sai tupakan palamaan, alkoi palohälytin huutaa ja sprinklerit laukesivat. Varaston kaikki sähköiset laitteet, mukaan lukien 44 pöytätietokonetta ja kaksi palvelinkonetta, joutuivat veden varaan.

4. Kassakaappi suojaa vain sisältönsä Yrityksen työntekijä oli myöhässä palaverista ja laittoi kiireessä nauha-aseman vedenpitävän kassakaapin päälle eikä sen sisään, kuten normaalisti oli tapana. Tunnin kuluttua kaupunkia ravisutti voimakas maanjäristys, ja nauha-asema putosi lattialle. Pian tilan valtasi muta, vesi ja hiekka. Järistyksen jälkeen esiin kaivettu nauha-asema näytti täysin tuhoutuneelta, mutta Kroll Ontrackin tietojenpalautusteknologian avulla kaikki aseman tiedot saatiin talteen.

3. Palanen historiaa Freelance-valokuvaaja joutui kameransa kanssa keskelle Lontoon mellakoita. Muutama mellakoitsija huomasi kuvaajan ottavan heistä valokuvia ja päätti hajottaa kameran tuhotakseen todistusaineiston, joka saattaisi passittaa heidät vankilaan. Kamera toimitettiin Kroll Ontrackille, jonka laboratorioissa kaikki video- ja kuvamateriaali saatiin pelastettua. Tämän jälkeen materiaali voitiinkin luovuttaa poliisin tutkittavaksi.

2. Koiruuksia Mies kehotti tyttöystäväänsä tekemään varmuuskopion valokuvakokoelmastaan, johon kuului lukuisia valokuvastudiossa kuvattuja otoksia. Nainen siirsi tiedot huolellisesti kannettavalta tietokoneelta ulkoiselle kiintolevylle hävittäen samalla epähuomiossa alkuperäiset kappaleet. Hetken päästä pariskunnan ystävä saapui kylään, ja perheen koira syöksyi vierasta vastaan tönäisten pöytää, jolla ulkoinen kiintolevy oli. Kiintolevy putosi räsähtäen lattialle vahingoittaen kuvakokoelman ainoaa kopiota.

1. Kolminkertainen tuho Salama iski taloon Karibialla ja sytytti tulipalon. Talossa olleet palvelimet paloivat, jonka jälkeen palokunta vielä kasteli ne kauttaaltaan sammutusvedellä. Vesi vaurioitti laitteita yhä enemmän ihmisten odotellessa, että rakennukseen olisi taas turvallista mennä. Ontrackin asiantuntijat onnistuivat kuitenkin kumoamaan salamaniskun, tulipalon ja vesimassojen aiheuttamat kolminkertaiset vahingot.

Ehkä sinua kiinnostaa...