Brain.jpg

Video ensimmäisestä viruksesta

Ensimmäinen tietokonevirus löydettiin vuonna 1986. Kiinnostava yksityiskohta viruksen koodissa oli sen kirjoittajien yhteystiedot. Helmikuussa 2011, 25 vuotta myöhemmin, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen päätti matkustaa Pakistanin pääkaupunkiin Lahoreen etsimään viruksen kirjoittajia.

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Brain-viruksen kirjoittajat, veljekset Amjad Farooq Alvi ja Basit Farooq Alvi, johtavat nykyisin yhdessä kolmannen veljensä kanssa menestyvää Brain Telecommunication -nimistä internetpalveluja tarjoavaa yritystä.

Tietoturvayhtiö F-Secure teki matkasta videodokumentin nimeltä Brain – ensimmäisen tietokoneviruksen etsintä. Se oli ensimmäinen veljesten antama videohaastattelu viruksesta, joka levisi ympäri maailmaa levykkeiden välityksellä. Videolla Amjad ja Basit paljastavat, että Brainin ei ollut tarkoitus tuhota mitään, mikä selittää sen, että koodissa oli heidän puhelinnumeronsa.

Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd. BRAIN COMPUTER SERVICES 730 NIZAB BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN LAHORE-PAKISTAN PHONE :430791,443248,280530. Beware of this VIRUS.... Contact us for vaccination............ $#@%[email protected]!!

Viruksen kirjoittamisen motiivi oli testata uuden Dos-käyttöjärjestelmän toiminnallisuutta ja selvittää kuinka turvallinen se oli verrattuna Unixin kaltaisiin muihin käyttöjärjestelmiin. Yllättävän pian he saivat yhteydenottoja USA:sta ja Australiasta.

“Se oli uskomaton kokemus. Matkustin Pakistaniin etsiäkseni koodissa olevan osoitteen ja koputin oveen, jonka avasivat 25 vuotta sitten Brain-viruksen kirjoittaneet veljekset. Maailma oli hyvin erilainen silloin, eikä heillä ei ollut vihamielisiä aikeita koodatessaan virusta, josta tuli ensimmäinen tietokonevirus. Saimme videolle hyvin merkittävän palan tietokoneiden historiaa”, kertoo Mikko Hyppönen.

Ehkä sinua kiinnostaa...