Ulykken_komfi_052014

Nyt otti ohraleipä

Mitä silloin oikein tapahtuu, kun tietokoneelle hyökätään? Kolme KotiMikron lukijaa kertoo kokemuksistaan.

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Rikolliset hakevat taloudellista hyötyä monin eri tavoin. Verkkorikokset ovat yhä yleisempiä, ja rikolliset käyttävät niissä usein apunaan haittaohjelmia.

Tällä hetkellä käyttäjien riesana ovat erityisesti kiristyshaittaohjelmat. Ne lukitsevat koneen ja vaativat käyttäjältä rahaa. Kiristysohjelmat esittävät tietokoneen ruudulla ilmoituksen, joka näyttää tulevan poliisilta. Ilmoituksessa on poliisin tunnus ja ilmoitus tulee muka poliisin tietotekniseltä osastolta.

Toinen, harvinaisempi huijausmuoto on tilanne, jossa käyttäjä saa puhelinsoiton muka tekniseltä tuelta, joka on havainnut ongelmia käyttäjän tietokoneessa. Soittaja kertoo korjaavansa ongelmat, jos käyttäjä sallii etäyhteyden koneelleen ja maksaa ”korjauksesta”aiheutuneen laskun.

Rikollinen saa tietokoneen haltuunsa, vaikka järjestelmän tietoturva olisikin kunnossa, kun heikoin linkki on näppäimistön ja selkänojan välissä.

Monelle käyttäjälle ovat myös valitettavan tuttuja väärennetyt ylläpito- ja tietoturvaohjelmat, joiden ainoa tarkoitus on rahastaa käyttäjää.

Lue oheisesta artikkelista kolmen KotiMikron lukijan kertomukset, mitä tapahtui, kun heidän koneelleen hyökättiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...