WanaCrypt0r-kiristyshaittaohjelma

Kuvassa on WanaCrypt0rin esittämä kiristysviesti.

© Shutterstock

Näin WanaCrypt0r riehui

Perjantaina 12. toukokuuta iskenyt uudenlainen kiristyshaittaohjelma levisi ympäri maailman.

tiistai 16. toukokuuta 2017 teksti M. Jacobsen

Erittäin aggressiivisesti levinnyt kiristyshaittaohjelma saastutti parissa päivässä valtavan määrän tietokoneita ympäri maailmaa.

Kiristyshaittaohjelma WanaCrypt0r, josta käytetään myös nimeä WannaCrypt ja WannaCry (suomeksi ”itkettääkö”), lukitsee käyttäjän tiedostot ja vaatii avaamisesta 300 dollarin lunnaat.

WannaCrypt0rin epäillään perustuvan NSA:lta vuotaneisiin tai varastettuihin työkaluihin. Haittaohjelman uhriksi joutui muun muassa espanjalainen teleoperaattori Telefonica ja useita Britannian julkisen terveydenhoidon sairaaloita.

Erityisen tehokkaaksi WanaCrypt0rin tekee sen mato-ominaisuudet. Haittaohjelma leviää tietokoneelta toiselle hyödyntämällä käyttöjärjestelmässä olevaa haavoittuvuutta. Saastutettuaan kohdekoneen WanaCrypt0r osaa etsiä sekä lähiverkosta että netistä muita haavoittuvia tietokoneita ja asentuu myös niille.

Lue myös: Kuusi keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä

Noin 100 saastunutta tietokonetta Suomessa

WanaCrypt0r on saastuttanut tietokoneita vähintään 150 maassa. Suomessa hyvin ylläpidetyt ja päivitetyt järjestelmät ovat ilmeisesti säästäneet isoilta vahingoilta. Näin arvelee Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, jonka viimeisten tietojen mukaan Suomessa on raportoitu noin 100 saastunutta tietokonetta.

Microsoft paikkasi tietoturvapäivityksellä WanaCrypt0rin hyödyntämän haavoittuvuuden jo maaliskuussa, joten haittaohjelma pystyi saastuttamaan vain päivittämättömiä tietokoneita. Varsinkin yrityksissä edelleen käytettävät Windows XP -järjestelmät joutuivat uhreiksi.

Microsoft julkaisi 13.5. poikkeuksellisesti myös Windows XP:lle päivityksen, joka suojaa WanaCrypt0rilta, vaikka XP ei enää ole tuen piirissä, eikä järjestelmää pitäisi siksi edes käyttää.

Pidä Windows ajan tasalla

Varmista, että Windows Update on asentanut tietokoneellesi viimeisimmät käyttöjärjestelmän päivitykset. Valitse Windows 10:ssä tehtäväpalkin vasemmasta reunasta aloituspainike, valitse hammasrattaan kuvalla varustettu Asetukset-painike ja valitse esiin tulevassa ikkunassa Päivittäminen ja suojaus. Valitse sitten Tarkista päivitykset.

Lue myös: WanaCrypt0r: Tämän takia jättihyökkäys oli vaarallinen

Ehkä sinua kiinnostaa...