ystp

Varo ystävänpäivän viruksia

Ole varovainen, jos saat sähköistä ystävänpäiväpostia. Rikolliset voivat hyödyntää päivää haittaohjelmien levittämiseen sähköpostin ja nettisivujen välityksellä.

tiistai 5. helmikuuta 2013
Valentins

Torstaina 14. helmikuuta vietetään meilläkin ystävänpäivää. Ystävänpäivänä on tapana muistaa ystäviä ystävänpäiväkorteilla. Myös rikolliset tuntevat perinteen hyvin ja ovat silloin aktiivisia ja muutenkin liikkeellä erilaisina juhlapäivinä.

Esimerkiksi vuonna 2008 rikolliset lähettivät miljoonia ystävänpäiväkortiksi naamioituja sähköisiä tervehdyksiä. Sähköpostiviestin sisältämä linkki ”ystävänpäiväkorttiin” johtikin haittaohjelman lataukseen ja vastaanottajan tietokoneen saastumiseen. Linkki saattoi johtaa esimerkiksi sivulle, jolla Nalle Puh toivotti hyvää ystävänpäivää – samalla kun koneelle asentui käyttäjän huomaamatta "Valentine.exe" -ohjelma. Se oli Storm Worm -haittaohjelma, joka kaappasi kohdekoneen yhdeksi koneeksi bot-verkon koneita, joilla rikolliset lähettävät roskapostia, tekevät nettihyökkäyksiä ja aiheuttavat muuta haittaa.

Kannattaa siis olla tavallista varovaisempi ja jättää napsauttamatta ystävänpäivälinkkiä, jos se tulee oudolta lähettäjältä tai johtaa oudolle sivustolle – vaikka linkkinä olisi Nalle Puhin kuva tai muu viattomalta vaikuttava teksti tai kuva.


Parhaat vinkit tietoturvasta Tässä lehdessä kirjoitetaan usein tietoturvasta, mutta kuinka maailman johtavat asiantuntijat varmistavat turvallisen tietokoneen käytön? Vastaukset löytyvät näiltä sivuilta hyödyllisinä tietoturvavinkkeinä.

Parhaat vinkit tietoturvasta

Ehkä sinua kiinnostaa...