Haavoittuvuus suorittimissa

Massiivinen bugi uhkaa suurta osaa maailman tietokoneita ja älypuhelimia.

© Shutterstock

Vakava haavoittuvuus uhkaa lähes kaikkia tietokoneita ja puhelimia

Suurinta osaa maailman suorittimia koskeva haavoittuvuus avaa hakkerille pääsyn laitteen suojattuihin tietoihin. Lue, kuinka suojaat tietosi.

maanantai 8. tammikuuta 2018 teksti P. Jensen

 

Tähän asti laajin suorittimia koskeva haavoittuvuus liittyy suunnitteluvirheeseen, joka antaa hyökkääjälle mahdollisuuden saada haltuunsa laitteessa olevia suojattuja tietoja.

Kyseessä on kaksi vakavaa suoritinbugia, joille on annettu nimet ”Meltdown” ja ”Spectre”.

Ensin mainittu on Intelin suorittimissa oleva tietoturva-aukko ja jälkimmäinen haavoittuvuus koskee AMD:n ja ARMin suoritinpiirejä.

Tämä tarkoittaa, että valtaosa maailman tietokoneista ja puhelimista, mukaan lukien Applen iPhonet ja Mac-koneet, ovat alttiita hakkereiden hyökkäyksille. Myös jotkut älykotilaitteet ovat vaarassa.

Useimmat valmistajat ovat jo paikanneet haavoittuvuuden tietoturvapäivityksellä. Käyttäjien onkin syytä tarkistaa, onko omiin laitteisiin saatavana päivityksiä.

Lue myös: Tarkista, vastaako koneesi uusimman Windows 10:n vaatimuksia

Avaa pääsyn suojattuun dataan

Haavoittuvuus avaa hakkerille pääsyn käyttöjärjestelmän ydinalueen suojatuille muistialueille.

Järjestelmämuisti, jonka ei pitäisi olla muun kuin järjestelmän saavutettavissa, tallentaa muun muassa salasanoja ja salausavaimia sekä avoimissa sovelluksissa olevaa suojattua dataa, joihin hakkeri voi nyt päästä käsiksi.

Haavoittuvuuden hyödyntäminen edellyttää, että hyökkääjä saa ujutettua haittaohjelman kohdejärjestelmään.

Hyökkäyksissä voidaan käyttää erilaisia menetelmiä, joten haavoittuvuuteen ei ole yhtä täsmälääkettä. Toistaiseksi tietoturvayhtiöt eivät ole raportoineet suoritinbugia hyödyntäneistä hyökkäyksistä.

Haavoittuvuuden laajuudesta johtuen on silti tärkeää varmistaa, että omat laitteet ovat päivitetty ajan tasalle. Ota siis valmistajien ohjelmistopäivitykset käyttöön heti, kun niitä on saatavilla.

KotiMikron Etunurkasta voi turvallisesti ladata ohjelmia. Tarjolla on yli 300 tarkastettua ohjelmaa, ja mukana on myös tietoturvaohjelmia, joilla suojaat tietokoneesi tehokkaasti haittaohjelmilta.

Kokeile KotiMikroa ja Etunurkkaa vain 3,90 eurolla!

Ehkä sinua kiinnostaa...