Uusi kiristyshaittaohjelmahyökkäys joka 10. sekunti

Rikolliset käyttävät yhä useammin kiristyshaittaohjelmia, jotka lukitsevat tietokoneen tiedostot ja vaativat avaamisesta lunnaita.

torstai 22. joulukuuta 2016

Kiristyshaittaohjelmilla tehtyjen hyökkäysten tiheys kuluttajakoneita vastaan kasvoi voimakkaasti tammikuulta syyskuulle 2016. Kun hyökkäyksiä yksittäistä konetta kohti tapahtui joka 20. sekunti, niin jakson lopulla tehtiin hyökkäys joka 10. sekunti.

Yrityksissä hyökkäystiheys nousi joka toisesta minuutista 40 sekunnin välein tapahtuviin hyökkäyksiin.

Tiedot perustuvat tietoturvayhtiö Kaspersky Labin vuosittaiseen The Story of the Year -raporttiin, jossa kiristyshaittaohjelmat (engl. ransomware) listataan vuoden pahimmaksi uhkaksi tietoturvalle.

Rikolliset kiristävät lunnaita lukitsemalla tietokoneen tiedostot ja lupaavat avausavaimen maksua vastaan. Mikään ei takaa, että tiedostojaan saisi käyttöön, vaikka maksaisikin lunnaat.

Kaspersky Labin infografiikka esittelee kiristyshaittaohjelmahyökkäysten kehitystä vuonna 2016:

Kuluneen vuoden aikana havaittiin 62 erilaista kiristysohjelmien varianttia. Viranomaiset ja tietoturvayhtiöt ovat jossain määrin onnistuneet torjumaan kiristysohjelmia ja myös kehittäneet myös haitakkeiden luoman salauksen avaavia avaimia.

Jos kiristysohjelman uhriksi joutuu, niin neuvoja voi hakea esimerkiksi tältä Poliisin, Viestintäviraston ja F-Securen yhteistyössä laatimalta ohjesivustolta.

Varmuuskopiot on myös syytä pitää ajan tasalla, ja mielellään paikassa, johon tietokoneelta ei ole suoraa yhteyttä. Silloin haitake ei pysty kaappaamaan varmuuskopioita.

> Lue myös Suurimmat tietoturvauhat 2017

Ehkä sinua kiinnostaa...