Huijari varastaa rahaa
© Shutterstock

Uusi haittaohjelma huijaa rahaa

Rikolliset yrittävät huijata uhreilta rahaa uudella ovelalla haittaohjelmalla.

maanantai 18. joulukuuta 2017 teksti P. Jensen

 

Verkossa leviää uusi haittaohjelma, jonka avulla rikolliset lukitsevat uhrin tietokoneen ja yrittävät saada tämän maksamaan väärennetystä tietoturvaohjelmasta, joka korjaisi tietokoneen.

Kun haittaohjelma on ujutettu kohteen tietokoneelle, haittaohjelma käynnistää väärennetyn sinisen ruudun, joka kertoo, että tietokone on pysähtynyt virheeseen.

Tosiasiassa tietokoneen on kaapannut Troubleshooter-haittaohjelma, joka muistuttaa Windowsin vianetsintätyökalua. Se ”löytää” valtavasti virheitä ja tarjoaa sitten korjaajaksi 25 dollarilla Microsoft Defender Essentials -nimistä väärennettyä tietoturvaohjelmaa.

> Lue lisää tietoturvaohjelmista

Muistuttaa kiristyshaittaohjelmaa

Troubleshooter-huijaus ei salaa uhrin tiedostoja, vaikka muuten muistuttaakin kiristyshaittaohjelmaa.

Troubleshooter kaappaa koneen ja vaatii maksua, mutta tietokonetta voi kuitenkin käyttää vikasietotilassa, jossa haittaohjelman käynnistymisen voi estää. Sen jälkeen voi ladata korjaavan työkalun tietoturvayhtiö Malwarebytesiltä, joka ensimmäisenä raportoi uudesta Troubleshooter-huijauksesta.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka laajalti nyt havaittu haittaohjelma leviää, ja sen levittämisessä voidaan käyttää eri menetelmiä. Siksi on entistäkin tärkeämpää, ettei lataa mitään, minkä turvallisuudesta ei ole varma. Lisäksi ajan tasalla oleva virustorjuntaohjelma yleensä suojaa myös Troubleshooterin kaltaisilta haittaohjelmilta.

Jos Troubleshooter-haittaohjelma on kuitenkin päässyt tietokoneellesi, voit poistaa ohjelman tietoturvayhtiö Malwarebytesin ohjeilla.

Lue myös: Nämä ohjelmat tepsivät tietojenkalasteluun

Tekniseksi tueksi naamioidut erilaiset huijaukset ovat yleisiä ja niitä on tavattu myös Suomessa. Viimeksi kesällä Viestintävirasto varoitti Microsoftin tekniseksi tueksi tekeytyneistä huijareista.

KotiMikron tilaajana voit ladata ohjelmia turvallisesti Etunurkka-palvelusta, jossa on tarjolla yli 300 tarkistettua ohjelmaa, joukossa myös kattava valikoima tietoturvaohjelmia.

Ehkä sinua kiinnostaa...