Gadget ferie

Tietoturvaohjeet kesälomalle

Mikäpä sen mukavampaa kuin pitää kannettava tietokone, älypuhelin ja muut kannettavat laitteet mukana lomalla, mutta osaatko suojautua hotellihakkereilta ja lentokenttähuijareilta?

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Trend Micron tietoturva-asiantuntija Rik Ferguson on laatinut joukon ohjeita digitaalisesti turvallista matkaa varten.

Suurin osa ihmisistä pitää kesälomalla tarkkaa huolta passistaan ja matka-asiakirjoistaan, mutta osaammeko suojata elämän digitaalisen puolen yhtä fiksusti? Tässä kolumnissa annetut ohjeet on tarkoitettu erityisesti henkilöille, jotka tuntuvat olevan koko ajan matkalla paikasta toiseen, harmillisesti yleensä muualle kuin lomailemaan.

Altistumista varkauksille voidaan, ja pitäisi, vähentää monin tavoin, oli kyseessä sitten sähkölaitteen menetys tai identiteettivarkaus. Oikealla toiminnalla voidaan myös minimoida vahingot siinä tapauksessa, että pahin käy toteen.


USEITA ETUJA! Ryhdy KotiMikron tilaajaksi, niin saat pääsyn valikoituihin sisältöihin ja erilaisiin verkkopalveluihin.

Tilaa lehti nyt

Ennen matkaa Pohdi, mitä laitteita tarvitset matkalla. Tarvitsetko kannettavaa tietokonetta, iPodia tai älypuhelinta? Varmista, että tarvittavat laturit tulee pakattua ja tarkista, sopiiko jokin laturi useampaan laitteeseen. Näin säästät tilaa laukussasi. Kun laitteet on valittu, liitä ne Internetiin ja lataa ja asenna niihin suositellut päivitykset. Varsinkin tietokoneen päivittämisessä saattaa kestää, koska saatat joutua päivittämään sekä käyttöjärjestelmän että lukuisia sovelluksia. Päivittäminen kuitenkin kannattaa, koska koneen tietoturva paranee, minkä lisäksi saatat välttyä matkan aikana kertyviltä kalliilta verkkovierailumaksuilta.

Varmista seuraavaksi, että laitteissasi on PIN-kysely tai salasana käytössä. Ulkopuolisten pääsyn laitteeseen pitäisi olla mahdollisimman vaikeaa. Vieläkin parempi vaihtoehto on salata kaikki kannettavat laitteet, jos siihen vain on mahdollisuus. Tällöin tietomurron tekijä ei pääse käsiksi laitteen tietoihin.

Tee laitteiden sisällöstä täydelliset varmuuskopiot. Jos laite katoaa, varastetaan tai hajoaa matkalla, menetät vain matkan aikana tallennetut tiedot. Vieläkin parempi vaihtoehto on harkita verkkotallennuspalvelua. Palvelu yleensä maksaa, mutta näin varmistut, että myös tärkeät lomamuistot pysyvät tallessa.

Lopuksi voit harkita ylimääräisen akun pakkaamista paljon virtaa kuluttavalle älypuhelimelle. Epäilemättä puhelimen kameratoiminto on matkan aikana tavallista kovemmassa käytössä, mikä lyhentää akkukestoa.

Matkakohteessa Loman aikana houkutus lähettää kerskailevia päivitysviestejä yhteisöpalveluissa voi olla melko suuri, kerskailussa on totisesti oma ilonsa. Älä kuitenkaan unohda, että yhteisöpalveluihin jaetut tiedot saattavat päätyä odotettua useamman henkilön käsiin. Valokuvien ja GPS-sijaintitietojen jakaminen sekä tarkkojen aikataulutietojen ilmoittaminen on kuin rakentaisi ison "lomalla"-neonkyltin kotinsa edustalle. Odota kotiinpaluuta ennen kuin alat kehuskella. Mikset sitä paitsi katkaisisi loman ajaksi napanuoraa yhteisöpalveluihin? Loman tarkoitus on kuitenkin nauttia omasta ajasta ja rentoutua.

Jos sinun on aivan ehdottomasti käytettävä Internetiä loman aikana, käytä mieluummin joko kiinteää tai 3G-yhteyttä langattoman yhteyden sijaan, äläkä tee mitään arkaluontoista julkisilla tietokoneilla. Julkisille tietokoneille saattaa tallentua jälkiä kirjautumistiedoista, tai voit unohtaa kirjautua ulos. Hotellien aulojen ja uima-altaiden ympäristön wlan-verkkoja kutsutaan julkisiksi verkoiksi hyvästä syystä. Toimintasi verkossa näkyy myös muille verkon käyttäjille aivan varmasti myös verkoissa, jotka vaativat salasanan.

Lukitse laitteet huoneen kassakaappiin aina kun ne eivät ole käytössä tai mukanasi, varsinkin jos voit itse määrittää kassakaapille digitaalisen salasanan. Muista myös olla käyttämättä huoneen numeroa salasanana. Kassakaappiin liian suuret laitteet voit viedä vastaanoton säilytykseen, tai voit osta kaapelilukon, jolla laitteet voidaan liittää raskaaseen huonekaluun.

Ennen poistumista hotellista Varmista, että pakkaat tavarasi jo ennen kuin on aika lähteä hotellista. Pystyt keskittymään tehtävään paremmin, etkä unohda asioita niin helposti. Lisäksi jää aikaa tarkistaa huone uudestaan aamulla.

Vielä yksi vinkki: kannettavat tietokoneet ja hiekka. Ei toimiva yhdistelmä. Minä tiedän.

Ehkä sinua kiinnostaa...