ostoskarry

Yhdeksän vinkkiä: Kuinka ostat turvallisesti verkossa

Tietoturvayhtiö Kaspersky keräsi yhteen 9 vinkkiä, kuinka kuluttaja voi tehdä turvallisin mielin ostoksia verkkokaupoissa.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012
kannettava_ja_luottokortti
securelist

Joka vuosi kyberrikolliset hyödyntävät kiireisintä ostosaikaa ennen joulua. Seuraavien tietoturvayhtiö Kasperskyn listaamien vinkkien avulla ostosten tekeminen verkossa on turvallista.

Vinkki 1. Suojaa tietokoneesi Tietokoneen suojaaminen on tärkeää kaikille internetin käyttäjille. Perustason suojaukseen kuuluu palomuuri ja ajantasainen virustorjuntaohjelma ja käyttöjärjestelmä.

Vinkki 2. Varo liian halpoja tarjouksia Ostosten tekeminen verkossa on paitsi mukavaa, usein myös edullista. Hintavertailusivustoilla käyttäjät voivat helposti löytää edullisimmat hinnat, mikä säästää heiltä aikaa ja vaivaa. Verkkoshoppaajan kannattaa olla erityisen varuillaan kohdatessaan todella edullisia tarjouksia. Jos löydät uuden Iphone 5:n hintaan 200 euroa, kun yleensä se maksaa jälleenmyyjällä 700 euroa, niin kannattaa epäillä verkkokaupan luotettavuutta.

Vinkki 3. Varo väärennettyjä verkkosivuja Usein hakkerit luovat väärennettyjä verkkosivuja kopioimalla todellisen verkkosivun ulkonäön ja johtavat käyttäjiä harhaan. Tämän jälkeen käyttäjät yritetään ohjata väärennetyille sivuille, jolloin hakkerit saavat käyttäjien kirjautumistiedot. Siksi on tärkeää tarkistaa, millä verkkosivuilla todellisuudessa on ja kiinnittää huomiota siihen, mitä dataa syötät verkkosivuille.

Kun vierailet verkkokaupassa, sinun kannattaa aina tarkistaa yhteystiedot. Jos sivustolla on häiritseviä ponnahdusikkunoita, joihin pyydetään syöttämään luottokorttitiedot, kyseessä on melko varmasti tietojen kaappausyritys. Luotettavat verkkokaupat voi tunnistaa siitä, että niiden sivuilla ilmoitetaan näkyvästi yritys- ja yhteystiedot sekä kaupan ehdot. Tarkista myös verkkokaupan tietosuojakäytännöt ja etsi tietoturvasertifikaatit ja -sinetit. Hyödynnä myös muiden käyttäjien kokemuksia, useissa verkkoportaaleista löytyy käyttäjien arvioita eri verkkokaupoista.

Vinkki 4. Pidä huolta henkilökohtaisista tiedoistasi Verkko-ostoksia tehdessä on pakollista antaa joitakin henkilökohtaisia tietoja, kuten toimitusosoite tai luottokortin numero. Tietoja ei kuitenkaan pidä antaa ennen kuin ostettavat tuotteet on valittu. Kaupan ehdot kannattaa myös lukea huolellisesti, ettei tietoja luovuteta kolmannelle osapuolelle.

Vinkki 5. Käytä salattua yhteyttä Olennaista on huolehtia, ettei kukaan ulkopuolinen näe henkilökohtaisia tietoja. Tämän voi varmistaa käyttämällä salattua yhteyttä verkkokaupassa asioidessa. Salatun yhteyden tunnistaa osoiterivin https-alkuosasta. Lisäksi osoiterivi on erivärinen kuin normaalissa selailussa ja siinä on näkyvillä pieni avain- tai riippulukkosymboli. Ennen henkilökohtaisten tai luottamuksellisten tietojen kirjoittamista sivuille kannattaa tarkistaa sivujen tietoturvasertifikaatit.

Usein luotettavat verkkosivut tarjoavat useita maksuvaihtoehtoja kuten tunnetuimmat luottokortit, suoraveloituksen ja laskun. Usein on myös mahdollista käyttää erilaisia maksupalveluja kuten PayPal tai ClickandBuy, jolloin välttyy henkilökohtaisten tietojen syöttämiseltä verkkokauppaan. Maksupalveluidenkin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä hakkerit yrittävät kalastella salasanoja myös näistä verkkopalveluista.

Vinkki 6. Hanki erillinen luottokortti verkko-ostoksille Käyttäjät, jotka haluavat erityistä suojaa verkko-ostoksilla, voivat rakentaa esteen kyberrikollisille. Itselleen voi hankkia luottokortin alhaisella luottorajalla ja käyttää korttia vain verkko-ostoksiin. Jos kortin tiedot joutuvat vääriin käsiin, tämä pienentää tapahtunutta vahinkoa.

Vinkki 7. Käytä turvallisia salasanoja Paraskin tietoturva on hyödytön, jos salasana on murrettavissa. Siksi salasanan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, ”123456” ei ole turvallisin salasana. Epävarmoja ja helposti murrettavia salasanoja ovat sanakirjassa oleva sanat, yhdyssanat ja salasanat, jotka sisältävät henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäajan. Turvallinen salasana koostuu kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmästä ja on vähintään 8 merkkiä pitkä. Jokaisessa verkkopalvelussa olisi myös hyvä käyttää eri salasanaa.

Vinkki 8. Talleta kuitit Jokaisen verkossa tehdyn ostoksen kuitit kannattaa tallentaa tietokoneelle. Näin välttyy turhilta paperikuiteilta. Lisäksi kannattaa tallentaa kopiot tilausvahvistuksesta sekä laskuista. Täsmälliset kuluttajat voivat lisäksi ottaa kuvakaappaukset jokaisesta ostosvaiheesta. Myyjän lähettämän sähköpostiviestit on myös hyvä pitää tallessa.

Vinkki 9. Varmista palautusoikeus Verkkokauppojen palautusehdot mahdollistavat, että voit palauttaa ostetun tuotteen tietyn aikarajan sisällä ilman erillisen syyn antamista. Varmista käyttämäsi verkkokaupan palautusehdot.

Hyvää Joulua ja turvallisia ostoksia!

Kaspersky Lab on maailman suurin yksityisesti omistettu tietoturvayhtiö. Yhtiö on neljän suurimman loppukäyttäjille tietoturvaratkaisuja tarjoavan yrityksen joukossa maailmassa. Koko historiansa aikana Kaspersky Lab on ollut tietoturvan keskeisin innovoija ja on toimittanut tietoturvaratkaisuja kuluttajille, pk-yrityksille ja suuryrityksille. Yhtiö toimii lähes 200 maassa ja tarjoaa tietoturvaa yli 300 miljoonalle käyttäjälle maailmanlaajuisesti.

Ehkä sinua kiinnostaa...