Varo nettimainosten sisältämiä haittaohjelmia

Nettimainosta klikkaamalla voi saada tietokoneelleen haittaohjelman.

© Shutterstock

Vaarallisia mainoksia on verkossa miljardeja

Monet houkuttelevasti vilkkuvista nettimainoksista ovat vaarallisia. Google poisti viime vuonna sata sen ehtojen vastaista mainosta joka sekunti.

maanantai 19. maaliskuuta 2018 teksti M. Flinck


Mainokset ovat monelle sivustolle pääasiallinen tulonlähde ja samalla ne mahdollistavat maksuttomien sisältöjen esittämisen kävijälle.

Myös rikolliset yrittävät ujuttaa sivustoille haitallisia mainoksia, joiden määrä on selvässä kasvussa.

Googlen viimeisimmän raportin mukaan hakujätti poisti viime vuonna kaikkiaan 3,2 miljardia mainosta, jotka rikkoivat yhtiön mainosehtoja. Vastaava luku vuonna 2016 oli 1,7 miljardia.

Mainos voi olla ansa

Googlen mukaan valtaosa häirikkö- ja haittamainoksista saadaan poistettua jo ennalta.

Google torjui 79 miljoonaa mainosta, jotka houkuttelivat käyttäjiä haittaohjelmia sisältäville sivustoille. Näitä haittasivustoja hakujätti poisti viime vuonna verkosta 400 000.

Lisäksi Google poisti 66 miljoonaa klikkihuijausmainosta ja 48 miljoonaa mainosta, jotka houkuttelivat käyttäjiä asentamaan ei-toivotun sovelluksen.

Poistovauhti 100 mainosta sekunnissa

Yli kolmen miljardin kehnon mainoksen poistaminen tarkoittaa, että mainoksia poistetaan 100 kappaletta joka sekunti.

Googlen ponnistukset turvallisuuden lisäämiseksi verkossa eivät tarkoita, etteikö edelleen pitäisi olla varovainen ja miettiä kaksi kertaa, ennen kuin naksauttaa outoa mainosta tai liian hyvää tarjousta.

Huolehdi tietoturvastasi

Haitalliseen mainokseen lankeamista voi ehkäistä käyttämällä selaimessa mainosten torjujaa. 

Selaimista Google Chrome torjuu ponnahdusmainoksia, ja lisäksi siihen sekä muihin selaimiin on saatavana mainostorjujia laajennuksina. 

Mainosestäjän ongelmana on kuitenkin se, että kaikkien maksuttomien sivustojen sisältöjä ei mainosesto aktivoituna pysty käyttämään.

Varmin keino suojautua mainos- ja muilta haitakkeilta on käyttää tehokkaita tietoturvaohjelmia. KotiMikron tilaajana saat käyttöösi kattavan tietoturvapaketin, jonka voit ladata turvallisesti KotiMikron Etunurkasta. 

Tartu tarjoukseen ja tilaa yksi numero KotiMikroa vain 3,90 eurolla, niin saat pääsyn turvalliseen Etunurkkaan, jossa on ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...