epätoivoinen mies tietokoneen äärellä
© Shutterstock

Kyberhyökkäyksiin varauduttu huonosti

Kyberhyökkäykset ovat lähes arkipäivää, mutta monelta yritykseltä puuttuu toimintasuunnitelma kyberiskun varalta.

maanantai 13. marraskuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

Kyberrikollisuuden määrä on kasvanut jyrkästi, ja PwC:n maailmanlaajuisen talousrikostutkimuksen mukaan tietojärjestelmiin kohdistuvat väärinkäytökset ovat Pohjoismaissa nousseet tyypillisimpien talousrikosten listalla toiseksi ohi lahjonnan ja korruption.

Tutkimuksen mukaan jo 33 prosenttia kaikista Pohjoismaissa esiintyvistä väärinkäytöstyypeistä on kyberrikollisuutta. Myös kyberrikollisuudesta suurin osa on petoksia tai sitä valmistelevia toimia, mutta uudemmassa ympäristössä. Globaali kehitys on noudattanut samaa trendiä.

Lähes puolelta organisaatioista puuttuu kokonaisvaltainen kyberturvallisuusstrategia

PwC:n tutkimuksessa lähes kolmannes suomalaisvastaajista sanoo pitävänsä kyberrikollisuuden mahdollisuutta todennäköisenä uhkana omalle organisaatiolleen. Raportoiduista talousrikoksista kyberrikollisuus on jo toiseksi yleisintä.

Valtaosa yritysjohtajista on huolissaan kyberrikollisuudesta, mutta PwC:n globaalin selvityksen mukaan 44 prosentilla ei ole kokonaisvaltaista kyberturvallisuusstrategiaa ja 54 prosentilta puuttuu toimintasuunnitelma kyberhyökkäyksen sattuessa.

Vaikka johto on tietoinen millaisia seurauksia esimerkiksi WannaCry-tyyppinen isku voi aiheuttaa, kokonaisvaltainen valmistautuminen hyökkäyksiin on kuitenkin riittämätöntä.

”Kyberhyökkäyksistä on tullut lähes arkipäivää ja ne nousevat otsikoihin jatkuvasti. Tästä huolimatta monet organisaatiot ympäri maailmaa kamppailevat edelleen ymmärtääkseen ja hallitakseen kyberriskejä monimutkaistuvassa digitaalisessa toimintaympäristössä”, PwC:n digitaalisen turvallisuuden liiketoiminnasta vastaava johtaja Jani Arnell sanoo.

Tietoturvan tilannetta vuosittain selvittävä PwC:n Global State of Information Security Survey 2018 perustuu yli 9 500 ylimmän johdon edustajan ja teknologiajohtajan vastauksiin 122 maassa.

Kyberhyökkäyksen kohdistuessa yritykseen menetykset voivat olla merkittäviä. Kymmenesosa PwC:n talousrikostutkimuksen pohjoismaisista vastaajista raportoi kyberrikollisuuteen liittyvistä vahingoista, jotka ulottuivat sadastatuhannesta miljoonaan dollariin.

Lue myös: Purjehduskerho lankesi sähköpostihuijaukseen

Taltuta kyberhuijari kotona ja töissä

Työpaikalla on hyvä noudattaa samoja perussääntöjä kuin kotikoneen äärellä ollessa.

  • Käytä vahvaa salasanaa
  • Älä luota sokeasti sähköpostin lähettäjätietoihin, koska ne on helppo väärentää
  • Älä luovuta tunnuksia muille
  • Älä avaa tai lataa linkkiä tai tiedostoa, jos epäilet huijausta
  • Pidä ohjelmat ajan tasalla

> Lue lisää tietoturvasta ja -suojasta

Ehkä sinua kiinnostaa...