Kryptolouhijat ja kirsitydshaittaohjelmat

Vuoden ensimmäistä puoliskoa dominoi kaksi tietoturvauhkaa.

© Shutterstock

Tämän hetken kaksi suurinta tietoturvauhkaa

Tänä vuonna niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissa on riehunut erityisesti kaksi haittaohjelmatyyppiä, kryptolouhijat ja kiristyshaittaohjelmat.

perjantai 10. elokuuta 2018 teksti Mathias Alsted Lund Flinck


Rikolliset kehittävät jatkuvasti uusia tapoja, joilla hyökätä tietokoneiden sekä mobiililaitteiden ja sitä kautta uhrien kukkarolle. 

Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla korostuu erityisesti kaksi haittaohjelmatyyppiä. 

Tieto käy ilmi tietoturvayhtiö Check Pointin haittaohjelmia koskevasta puolivuosikatsauksesta Cyber Attack Trends: 2018 Mid-Year Report.

Kryptolouhijat ovat pahin uhka

Check Pointin tutkimusraportin mukaan kyberrikolliset pyrkivät nyt ansaitsemaan rahaa levittämällä kryptolouhintaohjelmia yritysten koneille.

Vuoden 2018 tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana kryptolouhijoiden kohteena olleiden yritysten määrä nousi 42 prosenttiin. Määrä tuplaantui edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin vastaava prosenttiluku oli 20,5. 

Louhijoiden käyttämät haittaohjelmat kaappaavat uhrinsa koneen prosessorin, ja käyttävät sitä kryptovaluutan louhimiseen. Louhinta kaappaa suorittimen tehosta jopa 65 prosenttia. Kolme tämän vuoden käytetyintä haittaohjelmaa ovat kaikki kryptolouhijoita.

Louhintaohjelmat entistä kehittyneempiä

Kryptolouhijan tarkoitus on louhia eli luoda virtuaalirahaa. Kryptolouhija suorittaa tietokoneella raskaita laskutoimituksia, jotka saavat tietokoneen toiminnan näyttämään käyttäjän kannalta hitaammalta tai osin jopa pysähtymään.

Vuoden 2018 aikana kryptolouhijat ovat Check Pointin mukaan kehittyneet entistäkin monimutkaisemmiksi ja siten tuhoisemmiksi. Uudet louhintaohjelmat hyödyntävät koneiden haavoittuvuuksia entistäkin tehokkaammin ja ne pystyvät kiertämään monet tietoturvaohjelmistot. 

Paras keino suojautua salalouhinnalta on pitää käyttöjärjestelmä ja ohjelmat aina päivitettyinä uusimpiin versioihinsa ja käyttää haittaohjelmien torjuntaohjelmaa. 

Louhintaohjelmien torjuntaan on olemassa myös selainlaajennuksia, kuten esimerkiksi Chrome-selaimelle tehty MinerBlock.

Lue myös: Kryptovaluutan salalouhinta yleistyy kovaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmat toiseksi suurin uhka

Aikaisemmin laajin kyberuhka oli kiristyshaittaohjelmat, jotka ovat nyt antaneet tilaa kryptolouhijoille ja ovat listalla toisena.  

Kiristyshaittaohjelmien hyökkäykset ovat silti yleisiä ja monet kiristyshaittaohjelmatyypit kehittyvät niin nopeasti, että tietoturvaohjelmien on vaikea havaita niitä ajoissa.

Suomessa kuitenkin tavataan Check Pointin mukaan hieman vähemmän kiristyshaittaohjelmia ja hieman enemmän pankkitietoihin kohdistuvia hyökkäyksiä kuin kansainvälisesti.

Siksi on erityisen tärkeää suojautua uhkilta ja huijauksilta. Check Point neuvoo pitämään ohjelmat päivitettyinä, varomaan väärennettyjä verkkosivustoja ja tuntemattomilta lähettäjiltä tulevia sähköposteja sekä välttämään julkisia WiFI-yhteyksiä.

Lue myös: Mitä ransomware-ohjelmat ovat ja kuinka ne toimivat

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön
kattava tietoturvapaketti

Kiristyshaittaohjelmat ja muut tietoturvauhat vaanivat verkossa jatkuvasti uusia uhreja.

Haittaohjelmat hyödyntävät käyttöjärjestelmien, sovellusten ja ohjelmien haavoittuvuuksia, joiden kautta haittaohjelma pääsee käsiksi luottamuksellisiin tietoihin ja voi myös ottaa laitteen kokonaan hallintaansa.

Myös sovelluskaupoista ladattavien haittaohjelmien määrä on lisääntynyt. Käyttäjä saattaa tietämättään ladata sovelluskaupasta älypuhelimeensa esimerkiksi pankkitroijalaisen, mainoshaittaohjelman tai troijalaisen.

Tietokoneella on tärkeää olla käytössä tietoturvaohjelma ja varmuuskopiointiohjelma sekä myös roskapostisuodatin, joka karsii haitalliset sähköpostiviestit asiallisten joukosta. 

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkkaan. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...