Tietoturvakulta

Suomelle kultaa tietoturvassa

Suomalaiset toivat Sotšin tuliaisina komean mitalisaldon. Nyt Suomi on noussut mitalisijalle myös uudessa lajissa: tietoturvassa.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Suomi oli jälleen ylivoimainen kansainvälisessä tietoturvavertailussa, kertoo Microsoftin viimeisin Security Intelligence Report -selvitys.

Kahdesti vuodessa ilmestyvä, SIR-raporttina tunnettu julkaisu on laaja kyberturvallisuutta ja -rikollisuuden ehkäisyä käsittelevä raportti, jonka tietoturvakatsaukset kertovat ajankohtaisista tietoturvauhista. Raportin tulokset ovat suomalaisittain juhlallista luettavaa, sillä juuri suomalaisten päätelaitteista löydettiin vähiten haittaohjelmatartuntoja vuoden 2013 alkupuoliskolla.

Tartuntojen määrässä mitattuna Suomi on kiitänyt eteenpäin voittoisalla ladulla vuonna 2007 julkaistusta ensimmäisestä raportista lähtien. Voitto tuntuu erityisen makealta muiden kärkimaiden tuloksiin verrattuna.

Suomessa haittaohjelmatartuntoja löydettiin miltei kolmannes (27 %) vähemmän kuin hopealle yltäneessä Japanissa ja puolet vähemmän kuin pronssimitalistimaa Norjassa. Suomalaisista päätelaitteista vain noin kuusi prosenttia kohtasi haittaohjelman tarkastelujaksolla, kun vastaava kansainvälinen keskiarvo on jopa 17 prosenttia.

Itse tartunnat olivat Suomessa hyvin samanlaisia kuin naapurimaassa Norjassa. Suurimmat yksittäiset ryhmät olivat sekalaiset troijalaiset (4 %), hyväksikäyttömenetelmät (Exploits, 2,3 %) sekä virusten upotustyökalut (Trojan Downloaders, Droppers, 2,3 %).

Tarkat tartuntatilastot Suomen osalta ovat nähtävissä tässä pdf-tiedostossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...