Falsk blå skærm

Varo väärennettyä virheilmoitusta

Microsoft varoittaa tukihuijauksesta, jossa siniseksi varoitusruuduksi tekeytyvä haittaohjelma huijaa soittamaan väärennettyyn tukinumeroon.

perjantai 28. lokakuuta 2016
malware blue screen

Tukihuijauksia on ollut ennenkin, mutta nyt Microsoft varoittaa haittaohjelmasta, joka on olevinaan tietoturvaohjelman asentaja, mutta turvaohjelman sijaan asentuukin haittaohjelma, joka käynnistää ruudulle väärennetyn bsod-virheilmoituksen (blue screen of death), eli ns. sinisen kuolemanruudun.

Haittaohjelma estää hiiren käytön, joka saa käyttäjän kuvittelemaan, että järjestelmä on kaatunut. Haitake poistaa myös Tehtävienhallinnan käytöstä, jolloin käyttäjä ei pääse lopettamaan mitään prosesseja. Ruudulle jää vain koko ruudun kokoinen sininen virheilmoitus, jossa kehotetaan soittamaan tukinumeroon. Huijaustuessa huiputetaan asentamaan haitallisia ohjelmia ja kalastellaan luottokorttitietoja.

Lisätietoja uudesta SupportScam-haittaohjelmasta on Microsoftin sivuilla.

Suojaa tietokoneesi

Haittaohjelma latautuu tietokoneelle, kun käyttäjä avaa saastuneen sivuston. Silloin haittaohjelman asennustiedosto voi latautua automaattisesti. Jos epäilee, että tietokoneelle on päässyt haittaohjelma, niin tietokoneen voi Windows Defender Offline -tarkistustyökalulla, joka tarkistaa järjestelmän Windowsia käynnistämättä

Windows Defender Offline -tarkistustyökalun Windows 10:lle ja Windows 7:lle voi ladata täältä.

Tukihuijaukset ovat kasvava ongelma, sillä Microsoftin teettämän maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta käyttäjästä on ollut tukihuijauksen kohteena viimeisen vuoden aikana.

> Lue myös: Windows Defender toimii virustutkan tukena

Ehkä sinua kiinnostaa...