Suojaa webkamerasi

Tietokoneen webkameran voi suojata vakoilulta yksinkertaisella kikalla.

© Shutterstock

Oletko suojannut webkamerasi vakoilijoilta?

Hakkerit voivat yllättävän helposti pystyä vakoilemaan käyttäjää tämän webkameran kautta. Oletko sinä turvassa uhalta?

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019 teksti M. Flinck


Verkossa riittää erilaisia uhkia, ja kaikilta suojautuminen voi olla vaikeaa.

Yksi uhka on kuitenkin helppo torjua – vaikka ilmeisen harva kuitenkaan tekee niin. 

Kyseessä on tietokoneen webkamera. Siinä saattaa olla hakkerin mentävä reikä, jonka kautta hyökkääjä voi vapaasti vakoilla, mitä ruudun äärellä tapahtuu. 

Vain harva suojaa webkameransa

Tanskalaisen Tænk-kuluttajalehden julkaiseman tutkimuksen mukaan yli puolet käyttäjistä ei suojaa webkameraa, vaikka sen voi tehdä yksinkertaisella kikalla.

Kameran suojaamiseksi nimittäin riittää, että peittää sen silloin, kun kameraa ei käytä.

Peittämiseen voi käyttää esimerkiksi maalarinteipin palaa. Jos ei halua jatkuvasti siivoilla liimajälkiä tai leikata uusia teipinpaloja, niin muutamalla eurolla saa webkameran suojan.  

Esimerkiksi Targus Spy Guard kiinnitetään suojan pohjassa olevalla tarralla kameran eteen ja suojan luukun voi vetää kameran linssin eteen.

Suojaa webkamerasi

Tietokoneen webkameran voi suojata vakoilulta yksinkertaisesti peittämällä kameran linssin silloin, kun kameraa ei käytetä.

Pitääkö webkamera suojata?

Kyseessä ei välttämättä ole vainoharhaisuus, vaikka se siltä voi vaikuttaakin. Tietoturva-asiantuntijat suosittelevat kameran peittämistä, sillä hakkerin on suhteellisen helppo kaapata webkamera. 

Jo muutama vuosi sitten kävi ilmi, että esimerkiksi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg peittää webkameransa linssin teipillä. Ja sitä ennen muun muassa FBI:n silloinen pomo kertoi teippaavansa webkameransa linssin piiloon. 

Varman päälle saa siis pelata. Mikään ei estä pitämästä kameraa peitettynä aina, kun sitä ei käytä. Se on takuuvarma konsti torjua kurkkijat esimerkiksi läppäreissä, joiden webkamerassa ei ole merkkivaloa. Ja hakkeri voi ohittaa merkkivalonkin.

3 hyvää neuvoa, joilla tarkistat, onko webkamerasi kaapattu.


Ehkä sinua kiinnostaa...