Nodersok-haittaohjelma

Nodersok-haittaohjelma on saastuttanut tuhansia tietokoneita. Lue, kuinka suojaat laitteesi.

© Shutterstock

Microsoft: Uusi Nodersok-haittaohjelma tekee tietokoneesta zombin

Uusi haittaohjelma on iskenyt tuhansiin koneisiin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Lue, kuinka haitake toimii ja kuinka voit suojautua sen hyökkäykseltä.

maanantai 7. lokakuuta 2019 teksti KotiMikron toimitus


Uusi verkossa leviävä haittaohjelma on ottanut haltuunsa jo tuhansia tietokoneita ympäri maailman. Haittaohjelmasta tiedottaa Microsoft, joka on antanut haittaohjelmalle nimen Nodersok.

Nodersok-haittaohjelma iskee verkkosivuilta uhreihin haitallisten mainosten kautta.

Käyttäjä käynnistää tietämättään mainoksen sisältämän selainkielisen sovelluksen, joka sisältää tietokoneen saastuttavan haittakoodin.

Nodersok-haittaohjelma poistaa tietoturvaohjelman käytöstä

Tietokoneelle päässyt haittaohjelma käyttäytyy ikävästi. Ohjelma muun muassa poistaa käytöstä Windows Updaten ja Windows Defenderin. Haittaohjelma myös ottaa haltuunsa monia muita Windows-järjestelmän ydintoimintoja.

Lopputuloksena on, että haittaohjelma tekee tietokoneesta zombin, orjakoneen, joka auttaa haittaohjelmaa etsimään uusia uhreja eräänlaisena välityspalvelimena.

Zombikonetta voidaan käyttää kyberhyökkäyksiin ja myös piilotettuna palvelimena, jota viranomaisten ja tietoturvaohjelmistojen on vaikea havaita.

Näin suojaat tietokoneesi

Microsoft on päivittänyt Windows Defenderin eli Windowsin suojaus -sovelluksen, kuten sen nimi nykyään kuuluu, ja sovellus tunnistaa nyt havaitun uhan.

 ZDNet-uutissivuston mukaan Suomessa ei ole havaittu tartuntoja, mutta muualla Euroopassa Nodersok on iskenyt, kuten muun muassa Ruotsissa.

On tärkeää varmistaa, että Windowsin suojaus on ajan tasalla. Sovellus yleensä myös ilmoittaa keltaisella varoituskolmiolla, jos jokin osa kaipaa päivitystä. 

Koskaan ei saa myöskään avata tiedostoja, joita ei ole itse ladannut.

Eikä mikään estä hankkimasta lisäturvaa.

KotiMikron Etunurkassa on ladattavana toimituksen kokoama tietoturvapaketti, joka sisältää ohjelmat tietokoneen suojaamiseksi mahdollisimman tehokkaasti. 

> Löydät KotiMikron Tietoturvapaketin täältä. Jos et ole vielä lehden tilaaja, pääset tilaajaksi ja saat Tietoturvapaketin heti käyttöösi jo tällä 3,90 euron tarjouksella.


Ehkä sinua kiinnostaa...