Nainen turhautuneena kannettavan tietokoneen äärellä.

Jotkut tietoturvapäivitykset saattavat hidastaa tietokonetta – onko päivitys vaivan arvoista?

Intel-päivitys tekee laitteestasi hitaan mutta turvallisen!

Jopa 80 prosenttia tietokoneista on alttiina haavoittuvuudelle, jonka korjaaminen hidastaa tietokonetta – pitääkö siis päivittää vai ei?

keskiviikko 29. toukokuuta 2019 teksti M. Haverholm


Intelin suorittimissa havaitut haavoittuvuudet uhkaavat valtaosaa maailman tietokoneista. 

Lue lisää Intelin suorittimien haavoittuvuuksista

Useat valmistajat ovat jo julkaisseet korjaavat päivitykset. Käyttäjiltä on kuitenkin tullut palautetta, jonka mukaan päivitykset hidastavat tietokonetta – joissain tapauksissa jopa 40 prosenttia.

Hidas tietokone vai turvallinen tietokone?

Onko tässä tilanteessa kysymys siitä, että tietokoneesta tulee niin hidas, ettei sillä tee mitään?

Onko myöhemmin tulossa parempi ratkaisu, vai pitäisi korjaava päivitys tehdä nyt ja kärsiä hitaasta laitteesta? 

Perkasimme joitain ongelmia ja ratkaisuja niin sanottuun ZombieLoad-hyökkäykseen, kun käytössä on Intelin suorittimella varustettu tietokone. 

> Lue täältä, mitä suorittimia haavoittuvuudet koskevat

Mihin suoritinongelma liittyy?

Zombieload-hyökkäys (ja sen kumppanit Fallout ja RIDL) liittyvät läheisesti Intelin suorittimien hyperthreading-tekniikkaan.

Hyperthreading mahdollistaa vaativien sovellusten moniajon ilman, että niiden toiminta hidastuu.

Yksi ratkaisu ZombieLoad-hyökkäyksen torjumiseen on hyperthreading-toiminnon ottaminen pois käytöstä tai sen rajoittaminen.

Nämä toimet puolestaan hidastavat tietokonetta. Suurta vaikutusta tällä ei kuitenkaan ole, ellei tietokonetta käytetä erittäin vaativiin graafisiin tehtäviin tai esimerkiksi raskaiden pelien pyörittämiseen.

Miten ZombieLoad-paikkaus vaikuttaa?

Tavallinen käyttäjä tuskin huomaa mitään muutosta aikaisempaan.

Jos tietokonetta käyttää normaalisti, kuten netin selailuun, kuvien kevyeen käsittelyyn, videoiden katseluun ja muuhun perustoimintaan, kaikki sujuu kuten ennenkin, vaikka haavoittuvuudet korjaava päivitys on tehty.

Tietokoneen hidastumista ei siis peruskäytössä havaitse.

Siksi on erittäin suositeltavaa, että kaikki päivitykset tehdään aina heti, kun niitä on saatavilla.

KotiMikro suosittelee:

Pitääkö minun asentaa tietoturvapäivitys silläkin riskillä, että tietokoneeni muuttuu hitaaksi?

Silloin kun kyse on tietoturvapäivityksistä, suosittelemme aina, että järjestelmän ja ohjelmien päivitykset tehdään heti, kun niitä on saatavana – silläkin uhalla, että tietokone voi päivityksen seurauksena hidastua.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa tietokoneen hidastumista ei huomaa, ellei tietokonetta käytä vaativiin graafisiin tehtäviin, kuten esimerkiksi videoiden muokkaukseen. 

Tiedossa ei ole, onko tulossa jokin ratkaisu, joka ei vaikuta tietokoneen suorituskykyyn. Jos sellainen tulee, niin silloin uuden päivityksen voi asentaa. On kuitenkin aina parempi suojata tietokone heti, kuin odottaa.

Koskeeko ongelma kaikkia Intel-suorittimia?

Intel kertoo, että nyt havaitut haavoittuvuudet eivät koske uudempia prosessoreita, jotka on valmistettu vuoden 2017 jälkeen.

Myös tulossa oleva Intelin uusin suoritinperhe on suojattu ainakin nykyisiä haavoittuvuuksia vastaan.

Lisäksi Intelin lähin kilpailija AMD, jonka suorittimia nyt havaitut haavoittuvuudet eivät koske, on ilmoittanut, että yhtiö kiinnittää uusien piiriensä valmistuksessa erityistä huomiota tietoturvaan, jotta käyttäjät ovat suojassa vastaavilta hyökkäyksiltä, jotka uhkasivat nyt Intelin suorittimia.

On myös odotettavissa, että tulevat päivitykset korjaavat suorituskykyongelmia, joita ZombieLoad-hyökkäyksen torjuminen aiheuttaa.


Ehkä sinua kiinnostaa...