wifin turvallisuus

Miljardit laitteet ovat vaarassa joutua tietomurron kohteeksi, kun käytetystä wifi-piiristä löytyi laaja haavoittuvuus.

Haavoittuva wifi-piiri uhkaa 6,2 miljardia verkkolaitetta

Paljon käytetystä wifi-piiristä löytynyt haavoittuvuus vaarantaa miljardit älypuhelimet, reitittimet ja muut langatonta yhteyttä käyttävät verkkolaitteet.

torstai 24. tammikuuta 2019 teksti Martin Haverholm


Hakkeroitava wifi-verkko ei ole uusi asia, mutta hiljattain löytynyt haavoittuvuus herättää silti huolta.

Tietoturva-aukko uhkaa nimittäin jopa 6,2 miljardia laitetta.

Tietoturvayhtiö Embedin tutkija on löytänyt vakavan haavoittuvuuden Marvell Avastar 88W8897 -piirisarjassa käytetystä ohjelmistosta.

Piirisarja kuuluu suosituimpiin wifi-tekniikoihin, ja piiri on käytössä muun muassa puhelimissa, reitittimissä, pelikonsoleissa ja kannettavissa tietokoneissa.

> Lue lisää tietoturva-asiaa täältä

Tavallista vaarallisempi haavoittuvuus

Yleensä tämän lajin haavoittuvuuden hyödyntäminen vaatii, että käyttäjä valitsee esimerkiksi sähköpostissa tulleen linkin, joka sitten aktivoi tietoturva-aukkoa käyttävän haittaohjelman.

Nyt löytynyttä haavoittuvuutta voi kuitenkin hyödyntää suoraan, ilman käyttäjän toimia, mikä tekee tietoturva-aukosta tavallista vaarallisemman.

> Lue myös: 10 helppoa keinoa suojata tietokone

Tietoturvabugi on monien tunnettujen merkkien laitteissa

Haavoittuva piirisarja on käytössä muun muassa Samsungin Chromebookeissa, Samsung Galaxy J1 -puhelimessa, Microsoftin Surface-kannettavissa ja useissa langattomissa reitittimissä.

Buginen piiri on myös Microsoftin Xbox One- ja Sony PlayStation 4 -pelikonsoleissa.

Lisäksi piirisarja on käytössä pienemmissä wifi-yhtyettä käyttävissä laitteissa, kuten valvontakameroissa, ovikelloissa ja erilaisissa hälyttimissä.

Mitä voin tehdä?

Haavoittuvuus löydettiin vasta hiljattain eikä siihen tällä hetkellä ole korjausta, sillä kestää jonkin aikaa, ennen kuin laitteiden valmistajat saavat aukon paikattua.

Tiedossa ei kuitenkaan ole, että haavoittuvuutta olisi missään hyödynnetty.

Haavoittuvuuden löytänyt tietoturvayhtiö Embedi on ottanut yhteyttä piiriä valmistavaan Marvelliin, joka kehittää korjausta parhaillaan.

Microsoft, Samsung tai Sony eivät ole vielä kommentoineet haavoittuvuutta.

Käyttäjän pitää nyt entistä tarkemmin huolehtia, että laitteissa on viimeisimmät päivitykset asennettuina ja seurata myös tiedotusta valmistajien sivustoilla.

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön kattava tietoturvapaketti

KotiMikro on koonnut kuuden tehokkaan ohjelman tietoturvapaketin.

Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio KotiMikron Etunurkassa.

Lisäksi kaikista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt pääset tilaajaksi ja saat käyttöoikeuden Etunurkkaan yhteishintaan jo 3,90 eurolla. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...