fs25

Neljännesvuosisata kotimaista tietoturvaa

F-Secure on jo 25 vuoden ajan seurannut tietoturvauhkien kehitystä aina vuoden 1988 Morris-madosta nykypäivän mobiilihaittaohjelmiin. Sitkeä taistelu haittaohjelmia vastaan jatkuu edelleen, mutta sen lisäksi F-Secure on nousemassa merkittäväksi tekijäksi pilvipohjaisten tietoturvapalveluiden markkinoilla.

perjantai 31. toukokuuta 2013

Mikä on merkittävin ohjelmistoinnovaatio, joka on syntynyt viimeisten 25 vuoden aikana? 61 prosenttia ihmisistä sanoo, että se on Internet. Entä mikä on merkittävin laitteistoinnovaatio? 43 prosenttia vastaa sen olevan älypuhelin. Ja 63prosenttia ihmisistä on sitä mieltä, että virukset ja haittaohjelmat ovat ärsyttävin tietokoneisiin liittyvä ongelma viimeisten 25 vuoden aikana. Tässä kuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta F-Securen perustamisesta. Taistelu haittaohjelmia vastaan on siis jatkunut jo neljännesvuosisadan.

“Virukset olivat vielä melko harvinaisia, kun F-Secure perustettiin. Useimmat yhtiöt eivät siihen aikaan edes uskoneet niiden olemassaoloon,” sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, joka on ollut yhtiön palveluksessa 22 vuotta.

”F-Securen alkuaikoina virukset levisivät lähinnä levykkeiden välityksellä. Nykyään ne leviävät internetissä, mikä tekee alasta huomattavasti monimutkaisemman - ja mielenkiintoisemman.”

Vuonna 1988 havaittiin ensimmäinen mato – nimeltään Morris – joka levisi laajalti Internetin välityksellä. Samana vuonna erään suomalaisen kerrostalon alakerrassa perustettiin yhtiö nimeltä Data Fellows. Nykyään F-Securena tunnettu yhtiö suojaa tänä päivänä miljoonia ihmisiä sekä heidän henkilöllisyyttään ja digitaalista aineistoaan nykypäivän kehittyneiltä haittaohjelmilta.

Perustajat Risto Siilasmaa ja Petri Allas hahmottelivat yritykselleen kaksi tavoitetta: he rakentaisivat todella mahtavan yhtiön ja kehittäisivät ensiluokkaisia tuotteita, jotka yllättäisivät ja ilahduttaisivat käyttäjiä. 25 vuotta myöhemmin yhtiöllä on 1 000 työntekijää 20 maassa, ja se on saavuttanut tuotteillaan useita palkintoja. Unelma on toteutunut.

25 vuotta tietoturvainnovaatioita on vasta alkua

F-Secure on tuottanut 25-vuotisen historiansa aikana lukuisia innovaatioita. Yhtiö perusti maailman ensimmäisen tietoturvasivuston, loi ensimmäisen reaaliaikaisen virustentorjuntatuotteen kannettaville Windows-tietokoneille ja kehitti heuristiikkaa hyödyntävän virustarkistusohjelman sekä ensimmäisen integroidun, tietoturvakäytäntöjen avulla hallinnoitavan tietoturvaohjelmiston. Yhtiö julkisti Nokian puhelimille kehitetyn mobiilitietoturvaratkaisun jo vuonna 2002. F-Secure oli myös ensimmäinen tietoturvayhtiö, joka julkisti rootkit-ohjelmien havaitsemiseen kehitettyä teknologiaa, minkä lisäksi se on ollut palveluna tarjottavan yritystietoturvan uranuurtaja ja noussut operaattoreiden kautta tarjottavan tietoturvan markkinajohtajaksi. Tänä päivänä F-Secure toimii turvallisten pilvipalveluiden edelläkävijänä.

”Olemme viimeisten 25 vuoden aikana kehittäneet maailman parasta tietoturvaa,” sanoo F-Securen toimitusjohtaja Christian Fredrikson.

”Tarinamme on kuitenkin vasta alussa. Tänä päivänä ihmiset tallentavat aineistoaan pilveen, joten myös tietoturva on siirtymässä sinne ja aineiston saatavuus ajasta ja paikasta riippumatta on tulevaisuuden avaintekijä. Me pysyttelemme trendien edellä taataksemme, että seuraavista 25 vuodesta tulee entistäkin menestyksekkäämpiä.”

Pintaa syvemmälle

Yksi F-Securen menestyksen tekijöistä on intohimoinen suhtautuminen alaan, sillä se inspiroi ihmisiä tutkimaan asioita pintaa syvemmältä. Esimerkiksi Mikko Hyppönen huomasi kaksi vuotta sitten, että eräästä toisesta tapahtumasta oli tuolloin kulunut 25 vuotta. Kyseessä oli maailman ensimmäisen tietokoneviruksen, Brainin, synty. Vuonna 2011 Hyppösen kiinnostus viruksen alkuperää kohtaan vei hänet Pakistaniin etsimään Brainin kehittäjiä, ja tuo matka on dokumentoitu videossa Brain: Searching for the First PC Virus in Pakistan.

F-Securen verkkosivuilla olevan aikajanan avulla voi tutustua yhtiön 25-vuotiseen historiaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...