Jouluostosten aika alkaa olla käsillä, ja moni käyttää shoppailuun tarjolla olevia mobiilisovelluksia. Ostos- ja kauppasovellukset kasvattavat suosiotaan, kun yhä useampi tekee ostoksia helposti puhelimella tai taulutietokoneella.
Uutta sovellusta ladatessa on kuitenkin syytä varmistaa, että sovelluksen julkaisija on oikea taho, ja on hyvä myös lukea muiden arvioita sovelluksesta. Pahimmassa tapauksessa puhelimeensa saa väärennetyn sovelluksen, jonka ainoa tarkoitus on kalastella luottokortti- ja muita tietoja.
Väärennöksiä Kiinasta Toistaiseksi väärennetyt ostossovellukset ovat riesana lähinnä Yhdysvalloissa, missä näiden sovellusten suosio on suuri. New York Times kertoo artikkelissaan, kuinka Applen sovelluskauppaan on ilmestynyt viime viikkoina satoja väärennettyjä shoppailusovelluksia.
Lehden mukaan osa on suhteellisen harmittomia roskasovelluksia, jotka lähinnä pommittavat käyttäjää mainoksilla. Osa sisältää kuitenkin haittaohjelmia, jotka voivat varastaa tietoja ja jopa kiristää käyttäjää lukitsemalla tämän puhelimen.
Suurin osa väärennetyistä shoppailuohjelmista on lähtöisin kiinalaisilta kehittäjiltä. Väärennökset pääsevät luikahtamaan sovelluskauppaan, koska kauppaan ilmestyy päivittäin tuhansia sovelluksia, eikä niille ilmoitettua alkuperää tarkisteta sen paremmin sovelluskaupan toimesta kuin tuotemerkin omistajan toimesta.
Mitä käyttäjä voi tehdä? Terveen järjen käyttö ei ole kielletty. Tutustu sovelluksen käyttöehtoihin ennen lataamista. Lue sovelluksen kuvaus. Kummalliset ilmaisut ja kirjoitusvirheet voivat olla merkki siitä, että jotain on pielessä. Samoin merkkinä väärennöksestä on se, että sovelluksella ei ole arvosteluja eikä aikaisempien versioiden historiaa. Tutki myös sovelluksen tekijän yhteystiedot ja tarkista, ovatko ne aidot.