Epätoivoa WannaCry-ruutujen äärellä

Windowsiin tuleva työkalu suojaa esimerkiksi WannaCry-tyyppisiltä hyökkäyksiltä.

Microsoft kehitti lisäturvaa kiristyshaittaohjelmia vastaan

Windows 10:n uusi tietoturvatyökalu estää kiristyshaittaohjelmia pääsemästä käsiksi käyttäjän kansioihin.

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017 teksti S. Nielsen

Kiristyshaittaohjelmat ovat tämän ajan pahimpia tietoturvauhkia ja jatkuvia riesoja, joilta ei välty tavallinen käyttäjä sen paremmin kuin yrityksetkään.

Viimeksi ympäri maailmaa levinnyt WannaCry ja varsinkin yritysten kiusana leviävä Petya ovat kiristyshaittaohjelmia, jotka väijyvät tietokoneita ja iskevät NSA:n löytämän tietoturva-aukon kautta.

Tähän Windowsin haavoittuvuuteen on jo julkaistu korjaukset, ja nyt Microsoft on tuomassa Windows 10 -järjestelmään uuden tietoturvaominaisuuden.

Lisäsuojaa kansioille

Uusi toiminto on nimeltään Hallittu kansion käyttö, ja se on tällä hetkellä Windows Insider -käyttäjien testattavana.

Windows Security Centerin osaksi tuleva Hallittu kansion käyttö estää sovelluksia käyttämästä määriteltyjä kansioita. Ideana on, että kiristyshaittaohjelmat eivät pääse käsiksi suojattujen kansioiden sisältöön ja salaamaan niissä olevia tiedostoja.

Käyttäjä voi valita, mitkä kansiot suojataan. Sen lisäksi uusi toiminto suojaa automaattisesti järjestelmäkansiot ja käyttäjän tiedostoja sisältävät peruskansiot, kuten kuvakansion.

Ne ohjelmat suljetaan karanteeniin, jotka pyrkivät muuttamaan suojatun kansion sisältöä ilman lupaa. Tarvittaessa voi antaa järjestelmänvalvojan oikeuksilla eristetylle ohjelmalle luvan käyttää suojattua kansiota.

Hallittu kansion käyttö

Windows Defender Security Centerissä voi jatkossa antaa sovellukselle oikeudet käyttää suojattuja kansioita. Oletusasetuksilla peruskansioihin pääsevät käsiksi vain Microsoftin hyväksymät sovellukset.

© Windows 10

Windowsin esiversioiden käyttäjien testattavana oleva tietoturvatoiminto tullee saataville kuluvan vuoden aikana.

Ehkä sinua kiinnostaa...