Kontaktiton korttimaksu, lähimaksu

Lähimaksaminen on turvallinen tapa maksaa pieniä ostoksia.

Lähimaksu ehkäisee korttivarkauksia

Lähimaksaminen on lisännyt korttimaksamisen turvallisuutta, sillä rikollisten on entistä vaikeampi kaapata kortin tietoja.

keskiviikko 12. syyskuuta 2018 teksti M. Haverholm


Lähimaksaminen alkoi yleistyä Suomessa nopeasti, kun lähimaksusirullisia kortteja alkoi tulla käyttöön muutama vuosi sitten. Nykyään valtaosa maksukortin käyttäjistä maksaa pienet ostokset lähimaksulla.

Lähimaksamisen kätevyyden lisäksi lähimaksu on myös turvallinen, sillä siinä ei tarvitse naputella pin-koodia.

Rikollinen saattaa saada pin-koodin haltuunsa kurkkimalla olan yli kassajonossa, varastaa sitten kortin ja tyhjentää tilin lähimmällä pankkiautomaatilla.

Kun yhä useampi käyttää lähimaksua, rikollisten on myös entistä vaikeampi kaapata maksukortin tietoja. Kortin tietoja, kuten esimerkiksi turvalukua, ei pysty lukemaan lähimaksusirulta.

Sirun tietoja voidaan lukea vain korkeintaan noin neljän sentin etäisyydeltä, ja muulla kuin maksupäätteellä luettaessa tietoa siirtyy niin vähän, että näin luetun tiedon avulla ei voi väärentää maksukorttia tai ostaa netissä.

Maksuvälinerikosten määrä kasvaa

Erilaisten maksuvälinerikosten määrä kasvaa, kun rikolliset kehittävät jatkuvasti uusia keinoja huijata niin pankkien ja verkkokauppojen järjestelmiä kuin kuluttajia.

Varastetut korttitiedot ovat haluttua tavaraa pimeillä markkinoilla, ja korttitietoja kalastellaan muun muassa erilaisilla tilausansoilla ja sähköpostitse lähetettävillä kalasteluviesteillä, jotka voivat olla erehdyttävän aidon oloisia.

Maksukortin tiedot voidaan varastaa myös maksuautomaattiin asennetulla skimmaus-laitteella, joka kopioi maksukortin magneettijuovan samalla, kun automaattiin asennettu kamera kuvaa pin-koodin näppäilyn.

> Lue lisää asiaa tietoturvasta

3 suojautumiskeinoa

  1. Käytä lähimaksua aina kun mahdollista. Lähimaksua voi käyttää alle 25 euron ostoksissa ilman pin-koodia ja ilman, että kortti tarvitsee laittaa maksupäätteeseen. Koodi tarvitsee antaa vain satunnaisilla tarkistuskerroilla.
  2. Peitä toisella kädellä näppäilysi, kun naputtelet pin-koodia. Jos joku tuntuu seisovan takanasi liian lähellä, niin voit pyytää häntä ystävällisesti siirtymään kauemmas.
  3. Opettele pin-koodisi ulkoa. Älä säilytä mahdollista pin-tunnusluvun muistilappua samassa paikassa kuin korttia. 

Vähitellen yleistyvä mobiilimaksaminen, eli älypuhelimella tehtävä maksu, kuten Apple Pay- ja Nordea Wallet -sovelluksilla, on vielä lähimaksukorttiakin turvallisempi, koska puhelimen mobiilimaksutoiminto otetaan käyttöön vain maksaessa, muuten se ei ole aktiivinen eikä millään keinolla luettavissa. 

Lue myös: 4 sovellusta, jotka korvaavat maksukortin

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön
kattava tietoturvapaketti

Kiristyshaittaohjelmat ja muut tietoturvauhat vaanivat verkossa jatkuvasti uusia uhreja. Myös sovelluskaupoista ladattavien haittaohjelmien määrä on lisääntynyt. 

Haittaohjelmat hyödyntävät haavoittuvuuksia, joiden kautta haittaohjelma pääsee käsiksi luottamuksellisiin tietoihin ja voi myös ottaa laitteen kokonaan hallintaansa.

Siksi tietokoneella ja myös mobiililaitteessa on tärkeää olla käytössä tietoturvaohjelma ja varmuuskopiointiohjelma sekä myös roskapostisuodatin, joka karsii haitalliset sähköpostiviestit asiallisten joukosta.

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkkaan. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio. Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan laajan ohjelmakirjaston käyttöösi vain 3,90 eurolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...