tulevaisuus2013

Kyberhyökkäyksiä ja iskuja älytelevisioihin

Tietoturvayhtiöiden ennusteiden perusteella vuodesta 2013 ei tule ainakaan tylsä, kun valtioiden tekemä kybervakoilu yleistyy ja hakkerit iskevät älytelevisioihin.

perjantai 14. joulukuuta 2012

Tietoturvayhtiö Stonesoftin mukaan kohtaamme ensi vuonna aiempaa kohdistetumpia kyberhyökkäyksiä, kybervakoilua ja haktivismia.

“Uskon, että digitaalisen maailman turvallisuus nousee yhä tärkeämmäksi aiheeksi vuonna 2013. Kyberturvallisuus on nopeimmin kasvava tietoturvatrendi, ja sen merkitys kasvaa myös tulevaisuudessa. Siksi kyberturvallisuudelle tarvitaan nyt kipeästi kansainvälisiä normeja ja sääntöjä”, toteaa Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll.

Stonesoftin ennusteen mukaan kyberhyökkäyksistä tulee yhä kohdennetumpia. Samalla valtioiden tekemä kybervakoilu yleistyy. Vuonna 2012 Botnet ja haittaohjelmat pääsivät hiljaisuudessa jopa tuhoamaan käyttäjän kovalevyn. Vastaavanlaiset tapaukset yleistyvät ensi vuonna.

Vastaavilla linjoilla on myös tietoturvayhtiö F-Secure.

Stuxnet-, Flame- ja Gauss-haittaohjelmista saatujen tietojen perusteella on ilmeistä, että kyberasevarustelu on alkanut”, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Edelleen Stonesoft arvelee haktivismin yleistyvän ja sen merkitys sekä näkyvyys tulevat lisääntymään. Kasvavan agressiivisuuden myötä myös sen keinot ja vaikutukset muuttuvat entistä voimakkaammiksi, ennustaa Stonesoft.

Android-alustaan kohdistuu hyökkäyksiä myös ensi vuonna, sillä se on houkutteleva ympäristö haittaohjelmille ja hakkereille. Stonesoftin mukaan on hyvinkin todennäköistä, että näemme ensimmäisen globaalin kuluttajabrändin konkurssin, joka johtuu kyberhyökkäyksestä ja tämän aiheuttamasta maineen menetyksestä.

Hakkerit iskevät älytelevisioihin F-Secure ennustaa, että hakkerit iskevät älytelevisioihin. Älytelevisiot ovat yhteydessä internetiin, niissä on suorittimet, ja koska niissä ei useinkaan ole tietoturvaominaisuuksia, ne ovat täysin avoimia hyökkäyksille.

Lisäksi monet älytelevisiot ovat suoraan yhteydessä internetiin, mikä lisää niiden haavoittuvuutta. Esimerkiksi kotitietokoneilla on yleensä suojanaan puskurina toimiva reititin, joka torjuu ei-toivotun verkkoliikenteen. Televisioiden käyttäjät eivät myös useinkaan vaihda tehtaan vakioasetuksina määriteltyjä verkonhallinnan käyttäjänimeä ja salasanaa, mikä helpottaa hakkereiden toimintaa entisestään.

F-Secure ennustaa lisäksi, että mobiilivakoiluun soveltuvat ohjelmat yleistyvät. Seurantaohjelmistojen suosion uskotaan kasvavan vuonna 2013, eikä näitä ohjelmistoja käytetä enää pelkästään valvomaan lasten toimia internetissä. Lasten nettikäyttäytymistä, esimerkiksi Facebookin käyttöä, tarkkailevien ohjelmistojen suosio on jo kääntynyt kasvuun.

”Tällaisia ohjelmistoja voidaan tietenkin käyttää kenen tahansa vakoilemiseen”, sanoo F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.

”Mitä enemmän älypuhelimet yleistyvät, sitä enemmän ihmiset haluavat hankkia tällaisia ohjelmia – esimerkiksi seuratakseen entisen puolisonsa tekemisiä.”

Ehkä sinua kiinnostaa...