Ransomware

Kiristyshaittaohjelmia torjutaan kansainvälisellä yhteistyöllä

Europoliisi, Hollannin poliisin erikoisyksikkö ja Kaspersky Labin sekä Intelin asiantuntijat muodostivat iskuryhmän torjumaan kyberrikoksia.

keskiviikko 27. heinäkuuta 2016 teksti Emil Maischnack Jensen

Kuka tahansa tietokoneen käyttäjä saattaa joutua tilanteeseen, jossa tietokonetta käynnistäessä ruudulle tulee ilmoitus, jossa kerrotaan, että käyttäjän tiedostot on lukittu ja tiedosto avataan vain maksua vastaan.

Kiristyshaittaohjelmat, joista käytetään myös englanninkielistä nimitystä ransomware, ovat jo usean vuoden ajan kiusanneet niin tavallisia tietokoneen käyttäjiä kuin yrityskäyttäjiäkin. Kiristyshaittakkeista ilmestyy uusia variantteja, ja niiden vangiksi voi joutua mikä tahansa verkossa oleva laite, jopa televisio.

Torjuntaa yhteistyönä Nyt Europolissa toimiva Euroopan verkkorikostorjuntakeskus (EC3), joka aloitti toimintansa reilut kolme vuotta sitten, on pistänyt kovat piippuun ja ryhtynyt yhteistyössä huipputeknologiaan liittyviä rikoksia tutkivan Hollannin poliisin erikoisyksikön sekä Kaspersky Labin ja Intel Securityn tietoturvaspesialistien kanssa torjuntataisteluun kiristyshaittaohjelmia vastaan.

Yhteistyö käynnisti No more ransom -kampanjan, jolla autetaan torjumaan haitakkeita ja neuvotaan käyttäjiä, jotka ovat joutuneet kiristyshaittaohjelman uhriksi.

Vaikka ensimmäinen ajatus olisi maksaa lunnaat, jotta saisi tärkeät tiedostonsa takaisin, niin mitään takeita ei ole siitä, että tiedostot palautetaan maksun jälkeen. Kiristysohjelman saaneita neuvotaankin ottamaan lunnaiden maksamisen sijasta yhteys poliisiin, joka sitten auttaa yrittämään tiedostojen palautusta ja pyrkii jäljittämään haitakkeen lähteen.

Englanninkielisellä No More Ransom -sivustolla on torjuntaohjeita, ja sivustolta voi myös ladata työkaluja, joilla kiristyshaittaohjelman salaamat tiedosto saa avattua.

Ehkä sinua kiinnostaa...