KOM_FI_171185-Nr15_S_Pas_Paa_Web

Kiristyshaittaohjelma saattaa syödä tiedostosi

Kiristyshaittaohjelman viestissä vaaditaan noin 100 euron sakkomaksua, jolla lukituksen luvataan poistuvan.

torstai 9. lokakuuta 2014

Haittaohjelmien uusin muoto, kiristysohjelmat, yleistyy koko ajan. Tyypillinen tilanne on sellainen, jossa käyttäjä napsauttaa sähköpostissa tullutta tai verkkosivulla olevaa viattomalta vaikuttavaa linkkiä ja saa koneelleen ohjelman, joka lukitsee tiedostot ja vaatii rahan niiden avaamiseksi.

Kiristyshaittaohjelma voi myös avata tietokoneelle takaportteja, joiden kautta hyökkääjä pääsee koneelle.

Kiristyshaittaohjelman viestissä vaaditaan noin 100 euron sakkomaksua, jolla lukituksen luvataan poistuvan. Esimerkkejä kiristysohjelmista ja ohjeita saa myös verkosta, Viestintäviraston, poliisin ja F-Secure-tietoturvayhtiön perustamalta sivustolta.

Oheisessa artikkelissa kerrotaan, kuinka CryptoLocker-nimisen kiristyshaittaohjelman kanssa voi menetellä. Haitan saa pois, mutta tiedostojen menettämisen kustannuksella – ellei halua maksaa rikollisille. Mitään takeita lukituksen purkamisesta ei maksamisesta huolimatta ole.

HUOM: Artikkelissa esitelty Cryptoprevent-ohjelma on eri kuin lehden cd-levyllä, jolla on tuoreempi versio. Älä asenna ohjelmaa, ennen kuin olet lukenut ohjelman käyttöönoton ohjeet täältä.

Lataa oheinen artikkeli ja lue, kuin suojaudut haittaohjelmia vastaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...