China leak social network

Kiina pitää yhteisöpalveluiden käyttäjät tiukassa otteessa. Tietovuoto paljastaa, että 364 miljoonaa sometiliä monitoroidaan valtion toimesta.

Kiinassa massiivinen somevalvonta

Hollantilainen tietoturvatutkija sai haltuunsa kiinalaisen tietokannan, joka sisältää 364 miljoonan käyttäjän tietoja eri yhteisöpalveluista. Tietokantaa käytetään ilmeisesti laajaan somevalvontaan.

perjantai 15. maaliskuuta 2019 teksti S. Nielsen


Vuonna 2013 Edward Snowden paljasti NSA:n vakoiluohjelman Prismin. Nyt hollantilainen tietoturva-asiantuntija Victor Gevers on saanut tietoja vastaavasta vakoiluohjelmasta Kiinassa.

Gevers löysi kiinalaisen tietokannan, joka sisältää 364 miljoonan käyttäjän tietoja eri yhteisöpalveluista. 

Lue, kuinka hallitset salasanojasi helposti ja turvallisesti salasanamanagerin avulla.

Vakoiluohjelmia nettikahviloissa

Kiinassa viranomaiset myöntävät luvat nettikahviloille, ja niistä on raportoitu, että poliisi on pyytänyt nettikahviloiden pitäjiä asentamaan vakoiluohjelmia kahviloiden tietokoneille.

Nyt Geversin hiljan tekemä havainto viittaa siihen, että kiinalaispoliisi on systemaattisesti valvonut satoja miljoonia käyttäjiä kaikkialla Kiinassa nettikahviloiden koneille asennettujen vakoiluohjelmien avulla.

Tarkista täältä, käytätkö riittävän vahvaa salasanaa.

Onko tietosi hakkeroitu?

Tietovuodot tuntuvat jo olevan tietotekniikan mullasta säännöllisesti nousevaa peruskauraa ja digiarjen normiharmeja. Niin ei tietysti pitäisi olla, mutta mikään järjestelmä ei valitettavasti ole murtamaton – ainakaan niin kauan kuin ihminen niitä tekee. 

Ensimmäisiin isoihin tietovuotoihin kuului Amerikan Yahoossa vuodetut kolme miljardia tiliä, ja nyt viime vuosina on hätkähdyttänyt muun muassa hotelliketju Marriottin palvelimilta vuotaneet 500 miljoonaa tiliä.

KotiMikron numerossa 5/2019 esitellään ohjelma, jolla voi tarkistaa, onko oma sähköpostiosoite päätynyt vääriin käsiin.

Lehdessä kerrotaan myös palvelusta, joka hälyttää, jos oma sähköpostiosoite löytyy uusista vuodetuista tietokannoista..

Tarkistusohjelma Spybot Identity Monitor ja artikkeli, jossa sen käyttöä esitellään, ovat ladattavissa KotiMikron Etunurkassa. (Lataus vain tilaajille.)

Ehkä sinua kiinnostaa...