Haittaohjelmat uhkaavat tietokonetta

Tietoturva-asiantuntijan mukaan tämä on haittakoodin vaarallisin tyyppi.

Tietoturva-asiantuntija: ”Nämä kaksi ovat vaarallisimmat haittaohjelmatyypit”

Haittakoodia voi esiintyä monen tyyppisissä muodoissa. Tietoturvan kannalta kaksi haittaohjelmalajia ovat kuitenkin kaikkein vaarallisimmat.

torstai 1. helmikuuta 2018 teksti C. Slot

 

Haittaohjelmien määrä on jyrkässä kasvussa, ja ne uhkaavat kaikkia tietokoneen käyttäjiä. Tietoturvayhtiö Check Point raportoi jo pari vuotta sitten, että kuukausittain tunnistetaan jopa lähes 12miljoonaa uudenlaista haittaohjelmaa.

Pelkästään viimeisten kahden vuoden aikaan on havaittu enemmän haittaohjelmia kuin sitä edeltävien kymmenen vuoden kuluessa.

Lue myös: Mitä on malware?

Millainen ongelma haittaohjelmat ovat?

"Haittaohjelmien määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Yksittäinen tietokoneen käyttäjä ei ehkä ajattele sitä arjessaan. Ongelman osuessa omalle kohdalle ei ole kuitenkaan kyse pelkästään viruksesta, josta pääsee eroon, vaan menetyksenä voi olla kymmeniä tuhansia euroja tai koko tietokone lukitaan niin, ettei omiin tietoihin pääse enää käsiksi", sanoo tietoturvayhtiö Heimdal Securityn toimitusjohtaja Morten Kjærsgaard.

Mitkä haittaohjelmat ovat vaarallisimpia?

Haittaohjelmat ovat nykyään isoa bisnestä ja verkkorikolliset ovat ammattilaisia. Pyrkimyksenä on huijata haittaohjelmalla rahaa. Heimdal Securityn pomon mukaan varsinkin kaksi haittaohjelmalajia ovat erityisen vaaralliset:

  1. Kiristyshaittaohjelmat: Kiristyshaittaohjelma salaa käyttäjän tiedostot, ja vaatii avaamisesta lunnaita. Lunnaiden maksaminen johtaa siihen, että verkkorikollinen voi jatkaa kiristystä, eikä ole mitään takeita siitä, että rikollinen koskaan toimittaa salauksen purkuavaimen.
  2. Pankkitroijalaiset: Salaa tietokoneelle asentuva troijalainen leviää yleensä sähköpostin liitteenä. Pankkitroijalainen väijyy tietokoneella ja aktivoituu, kun käyttäjä avaa verkkopankin kirjautumissivun.
    Pankkitroijalainen varastaa verkkopankkitunnuksia, muokkaa verkkopankki-istunnon tietoja ja näyttää lisäksi käyttäjälle väärennettyä sisältöä pankki-istunnon aikana.

Lue myös: Kuusi keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä

Näin torjut haittaohjelmia

Tietoturva-asiantuntijat antavat kolme pääneuvoa, joilla haittaohjelmia voi torjua:

  • Pidä ohjelmat ajan tasalle päivitettyinä
  • Käytä tietoturvaohjelmaa
  • Varmuuskopioi tiedostosi

Lue lisää kiristyshaittaohjelmien torjuntavinkkejä täältä.

Lue KotiMikrosta lisää asiaa haittaohjelmista

KotiMikron numerossa 3/2018 oleva artikkeli esittelee erityyppisiä haittaohjelmia ja auttaa ymmärtämään paremmin tietokonetta uhkaavia vaaroja. Artikkelissa esitellään myös tehokas työkalu, joka puhdistaa tietokoneen haittakoodista.

Etsi ja poista neljä vakavaa uhkaa koneelle

Lue lehdestä, kuinka torjut haittaohjelmia ja lataa tehokas tietoturvatyökalu Etunurkasta!

Tilaa KotiMikro, niin pääset lukemaan lehteä myös tietokoneella sekä mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Tilaajana saat käyttöösi myös Etunurkka-latauspalvelun, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...