Lähi-idästä vastikään löydetty Gauss-haittaohjelma puhuttaa mediassa. Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll ei ole lainkaan yllättynyt uudesta viruslöydöstä.
”Gauss on jälleen yksi esimerkki kybervakoilusta, jota tapahtuu jatkuvasti. Koska informaatio on nykyään tietokoneilla ja verkossa, digitaalinen vakoilu on vakava uhka maailmanlaajuisesti sekä politiikassa että liiketoiminnassa. Siksi on tärkeää suojautua kunnolla sekä käyttää tarpeeksi joustavia tietoturvajärjestelmiä, jotka päivittyvät jatkuvasti”, Limnéll muistuttaa.
Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab ilmoitti Gaussin löydöstä viime viikon loppupuolella. Virusta on julkisuudessa verrattu Flame- ja Stuxnet-haittaohjelmiin, jotka olivat valtiotoimijoiden rahoittamia vakoiluohjelmia. Limnéll uskoo asian olevan näin myös Gaussin kohdalla.
”Uskon, että Gaussin tarkoituksena on seurata kassavirtoja Lähi-idässä. Yli kaksi kolmasosaa tartunnoista on tähän mennessä havaittu Libanonissa, joka on poliittisen ja sotilaallisen Hizbollah-järjestön kotipesä. Lähi-idän kiristyvässä tilanteessa Hizbollah toimii läheisessä yhteistyössä Iranin kanssa. Tieto Libanonissa tapahtuvasta rahaliikenteestä olisi luonnollisesti hyödyllistä tässä tapauksessa, esimerkiksi asekauppojen arvioinnin osalta”, Limnéll sanoo.
Limnéll toteaa, että vakavan kyberkonfliktin todennäköisyys kasvaa jatkuvasti, ja Gauss vahvistaa tätä trendiä.
”Mediassa uutisoidut haittaohjelmat kuten Stuxnet, Duqu, Flame ja Gauss ovat vain kurkistus tulevaan. Uusia entistä kehittyneempiä haittaohjelmia kehitetään aktiivisesti eri puolilla maailmaa koko ajan, eikä harrastelija-hakkereiden vaan nimenomaan valtioiden toimesta.”
”On mielenkiintoista, että juuri Kaspersky on löytänyt kaikki lähiaikoina paljastetut merkittävät haittaohjelmat, kuten Stuxnetin, Duqun, Flamen ja Gaussin. On melko varmaa, että nämä neljä haittaohjelmaa on koodattu samassa paikassa. Presidentti Obama on aiemmin ilmoittanut Stuxnetin olevan Yhdysvaltojen tuottama. Näin lienee myös Gaussin kohdalla. Kaspersky on venäläinen yhtiö – ovatko sen löydöt mahdollisesti osa Yhdysvaltojen ja Venäjän välistä kybersotaa, jossa paljastetaan yhdysvaltalaisia kyberaseita”, Limnéll pohtii.