Evil lord

Haittaohjelma piilossa 5 vuotta

Ilkeä Sauron-vakoiluohjelma on piileskellyt tietokoneissa viisi vuotta. Taitavasti kätkeytyvä haitake varastaa tiedostoja ja salasanoja.

maanantai 22. elokuuta 2016

Taitavasti kätkeytyvä haittaohjelma, josta käytetään myös nimitystä ProjectSauron, on onnistunut leviämään tietokoneissa viisi vuotta, tietoturvaohjelmien huomaamatta. Sauron tekeytyy muun muassa asialliseksi järjestelmätiedostoksi ja muuttaa toimintatapojaan. Näin se on pystynyt välttämään tietoturvaohjelmien haavit. Esimerkiksi tietoturvayhtiö Kaspersky epäileekin, että taitava haittaohjelma on jonkin valtion kehittämä vakoiluase.

ProjectSauron on vakoiluohjelma, joka varastaa tiedostoja, tallentaa käyttäjän näppäilyt ja avaa tietokoneelle takaportin, jonka kautta hyökkääjä pääsee vapaasti käyttäjän lähiverkossa oleville laitteille.

Sauron-haitaketta on viime syyskuusta lähtien löydetty 30 hallinnollisesta, sotilaallisesta, tieteellisestä ja taloudellisesta tietokonejärjestelmästä Venäjältä, Iranista ja Ruandasta. Tietoturvayhtiö Symantecin mukaan haittaohjelmaa on havaittu myös Kiinassa ja yhdessä Belgiassa sijaitsevassa lähetystössä. Täkäläisistä havainnoista ei ole tietoa.

Nimensä haittaohjelma on saanut Tolkienin kirjoista, koska nimi Sauron (kirjoissa ”musta ruhtinas”) löytyy ohjelman lähdekoodista.

Onko tietokoneesi suojassa netin vaaroilta? KotiMikron Etunurkasta voit ladata tehokkaat tietoturvaohjelmat.

Pidä tietoturvaohjelmasi aina ajan tasalla, niin olet suojassa ProjectSauronilta ja muilta haitakkeilta.

Ehkä sinua kiinnostaa...