IOCTA-raportti, Europol, Security-raportti, tietoturva

Horisontissa siintää uusia uhkia. Europol on julkaissut raportin, joka käy läpi tämän hetken tietoturvauhat.

Europol: Nämä ovat suurimmat tietoturvauhat

Tietojenkalastelu ja kiristysohjelmat vaanivat tietokonettasi ja olet todellisessa vaaravyöhykkeessä, jos tietojasi on vuotanut nettiin.

keskiviikko 23. lokakuuta 2019 teksti S. Nielsen


Mitkä ovat suurimmat tietoturvauhat juuri nyt? Euroopan poliisivirasto Europol otti asiasta selvää.

Tutkimuksen tulokset vuodelle 2019 on nyt julkaistu laajassa raportissa.

Tässä jutussa esitellään tämän hetken pahimmat uhat, perustuen koko Euroopan laajuisiin tietoihin. Kerromme myös, kuinka voit suojautua uhkia vastaan.

Kiristyshaittaohjelmat edelleen suurin uhka

Digikaapparit vaanivat käyttäjien tiedostoja, lukitsevat ne ja vaativat lunnaita niiden avaamisesta.

Europolin raportin mukaan havainnot kiristysohjelmista ovat hieman vähentyneet, mutta kiristyshaittaohjelmat ovat silti edelleen suurin uhka niin yksityiskäyttäjille kuin yrityksille.

Ratkaisu: KotiMikron Etunurkasta voi ladata ohjelman Acronis Ransomware Protection, joka antaa suojaa kiristyshaittaohjelmia vastaan. 

Huomaa, että vain KotiMikron tilaajana tai irtonumeron ostajana voit ladata ohjelmia Etunurkka-palvelusta. Sieltä lataaminen on turvallista ja ladattavat ohjelmat ovat luotettavia. Lisäksi tärkeimmistä ohjelmista on saatavana suomenkielinen opas, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Pääset KotiMikron tilaajaksi jo 3,90 eurolla – tutustu moniin tarjouksiin täällä

Tietoja kalastellaan jatkuvasti

Rikolliset kehittävät jatkuvasti uusia tapoja päästäkseen käsiksi ihmisten maksukortti- ja muihin tietoihin. Kalasteluun käytetään erilaisia sähköpostitse lähetettäviä huijausviestejä, joista rikolliset yrittävät tehdä mahdollisimman luotettavan oloisia.

Huijausviestejä lähetetään yritysten ja muiden virallisten tahojen nimissä, ja viesteissä voi olla mukana haittaohjelman sisältämä liite. Kun pahaa-aavistamaton käyttäjä avaa liitteen, haittaohjelma pääsee tietokoneelle tekemään tuhojaan.

Ratkaisu: Olet jo hyvin suojassa, kun tiedät, etteivät pankit tai viranomaiset koskaan pyydä mitä tietoja sähköpostitse. Vältä myös avaamasta tuntemattomilta lähettäjiltä tulevia liitteitä tai ylipäänsä liitteitä, joita et ole pyytänyt.

> Lue myös: 5 yleisintä sähköpostihuijausta

Huolehdi datastasi

Tietojenkalasteluhyökkäykset ovat erityisen vaarallisia yrityksille ja yksityiskäyttäjille tilanteessa, jossa tietoja on päässyt vuotamaan. Jos esimerkiksi eri palveluissa käytetty sähköpostiosoite on vapaasti saatavilla netissä, riskinä on joutua kohdennetun tietojenkalastelun uhriksi.

Onkin syytä olla hereillä, kun uutisissa kerrotaan tietovuodoista, joissa oma sähköpostiosoite ja muita tietoja on voinut joutua vääriin käsiin.

Ratkaisu: Have I Been Pwned -sivustolla voi tarkistaa, onko oma sähköpostiosoite vaarantunut jossain palvelussa tapahtuneen tietovuodon seurauksena. Jos näin on käynyt, palvelun salasana pitää vaihtaa välittömästi.

Europolin raportissa kerrotaan lisäksi, kuinka eurooppalainen poliisi taistelee muun muassa verkossa levitettävää lapsipornoa, yrityksiin kohdistuvia hakkerihyökkäyksiä sekä luottokortti- ja nettimaksuhuijauksia vastaan.


Ehkä sinua kiinnostaa...