Naamioitunut tonttulakkinen hakkeri kannattelee läppäriä

Ole varovainen, kun teet verkko-ostoksia joulun alla.

© Shutterstock

3 vinkkiä turvalliseen verkko-ostamiseen

Vältä ikävät yllätykset pankkitilillä tai paketit, joita ei koskaan kuulu. Tässä on kolme neuvoa, joilla pärjäät jouluostoksilla.

maanantai 16. joulukuuta 2019 teksti M. Haverholm


Jouluostosten teko netissä säästää aikaa ja vaivaa. Ja antaa myös enemmän aikaa rauhoittua ja valmistautua mukavaan yhdessäoloon.  

Joillekin nettiostos voi valitettavasti osoittautua ikäväksi yllätykseksi maksukorttitietojen menetyksen ja rahojen katoamisen myötä.

Varsinkin joulusesonki on aikaa, jolloin rikolliset tehtailevat huijauksia verkossa.

Saat meiltä kolme vinkkiä, joilla voit suojautua nettihuijauksia vastaan ja varmistaa, että et vahingossa ajaudu nettirikollisten kynsiin.

1. Varo saapuvista paketeista kertovia sähköpostiviestejä

Saapuvasta paketista kertova väärennetty sähköpostiviesti on yleinen huijausmuoto. Normaalisti jokainen tietää, onko saamassa paketteja, mutta varsinkin joulun aikaan niitä voi olla tulossa yllättäviltä tahoilta.

Siksi on syytä olla erityisen varovainen, kun saat sähköpostia tai tekstiviestin, joka kertoo, että tilaamasi paketti on saapunut.

Jos tällainen viesti tulee, etkä ole varma sen aitoudesta, niin älä napsauta mitään viestissä olevia linkkejä, vaan ota yhteyttä lähettäjään, jos odotat sieltä pakettia.

Varminta on käyttää esimerkiksi Postin lähetyksenseurantaa. Sitä voi käyttää selaimella ja myös Postin OmaPosti-sovelluksella.

Lue myös: 5 yleisintä sähköpostihuijausta

Grafiikkaa, jossa pakettiauto ja matkapuhelin, joka seuraa paketin kulkua.

Lähetystä voi seurata Postin ja kuriiripalvelujen seurantapalveluissa. Palvelu kertoo yksityiskohtaisesti, missä vaiheessa lähetys on.

© Shutterstock

2. Vältä outoja sivustoja

Täydellistä lahjaa etsiessä moni penkoo kaikki netin nurkat, ja joskus voikin käydä niin, että löytää jotain ainutlaatuista. Pidä kuitenkin varasi.

Sesonkiaikoina, kuten jouluna ja Black Fridayn ja Cyber Mondayn kaltaisina suurina shoppailupäivinä, verkkoon ilmestyy myös pop-up-tyyppisiä pieniä nettikauppoja, joissa myydään kotikutoisia tavaroita.

Niistä voi löytää uniikkeja lahjoja, mutta riskinä on myös, että kauppa on silkkaa huijausta.

Tämän takia varmista aina, että käytössä on turvalliset ja suojatut maksuratkaisut, äläkä koskaan ilmoita maksutietojasi sivustolla, johon et luota sataprosenttisesti.

Paketteja täynnä olevat ostoskärryt, jotka ovat kannettavan tietokoneen päällä.

Kun teet ostoksia verkossa, varmista, että nettikauppa on luotettava. Verkkokaupoista voi esimerkiksi etsiä muiden käyttäjien kokemuksia tekemällä Google-haun verkkokaupan nimellä.

© Shutterstock

3. Käytä kaksivaiheista vahvistusta

Henkilö, joka käyttää kaksivaiheista vahvistusta kannettavan ja iPhonen avulla.

Jos mahdollista, käytä kaksivaiheista todennusta, kun kirjaudut verkkopalveluun.

© Shutterstock

Verkkopalveluiden tilitiedot on syytä suojata mahdollisimman hyvin. Varsinkin Google- ja Facebook-tilit ovat huijareiden suosikkiriistaa.

Palveluihin kirjautumisessa kannattaa käyttää kaksivaiheista vahvistusta, jos palvelu sitä tukee. Kaksivaiheisessa vahvistuksessa palveluun kirjautuminen todennetaan puhelimeen tulevalla koodilla.

Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, palveluun on mahdoton kirjautua ilman lisäkoodia, joten tunnukset varastanut rikollinenkaan ei pääse tiliin käsiksi.

> Lue täältä, kuinka kirjaudut Google-tilillesi, kun kaksivaiheinen todennus on käytössä, mutta puhelin ei ole saatavilla.


Ehkä sinua kiinnostaa...