salama

Suojaa tietokoneesi ukkoselta

Ukkosella salamaniskut rikkovat eniten koneita ja laitteita mutta sytyttävät myös tulipaloja ja katkovat puita. Ukonilman aiheuttamilta laitevahingoilta voi välttyä, jos laitteet irrotetaan pistorasiasta ukkosen ajaksi. Erityisen herkkiä ukkoselle ovat tietokoneet, modeemit ja digiboksit.

maanantai 8. elokuuta 2011

Ukkonen rikkoo sähköisiä ja verkkoon liitettyjä laitteita silloin, kun salama aiheuttaa ylijännitteen sähkö- tai puhelinverkkoon. Erityisen herkkiä jännitevaihteluille ovat elektroniset laitteet, kuten tietokoneet, modeemit ja digiboksit. Myös esimerkiksi televisiot ovat vaarassa rikkoutua, jos niiden johdot ovat seinässä ukkosella.

”Ylijännite voi tulla esimerkiksi tietokoneisiin ja fakseihin puhelin- tai sähköverkon kautta. Televisiot ja digiboksit voivat puolestaan saada tärskyn antennin tai sähköverkon kautta. Siksi virran katkaiseminen laitteista ei riitä, vaan ne on irrotettava seinästä kokonaan ukkosen ajaksi", korvausasiantuntija Seija Tuomela If Vahinkovakuutusyhtiöstä muistuttaa.

Pistorasiaan sijoitettava ylijännitesuoja voi estää laitteen rikkoutumisen ukkosella, ja siksi niitä suositellaan niin koteihin kuin yrityksiin. Ylijännitesuojia hankkiessa on kuitenkin hyvä tarkistaa, että ne ovat omiin pistorasioihin sopivia. Tiedostot kannattaa varmuuskopioida säännöllisin väliajoin, sillä tietokoneen rikkoutuessa tiedostot useimmiten kärsivät tai katoavat. Tavalliset kotivakuutukset eivät normaalisti kata kadonneita tai rikkoutuneita tiedostoja.

Ukkosen aiheuttamia tulipaloja ja ylijännitevahinkoja korvataan kotivakuutuksesta ja yritysvakuutuksesta.

”Kotivakuutukseen kannattaa valita vähintään sellainen laajuustaso, josta korvataan esimerkiksi television rikkoutuminen ukkosen seurauksena”, Seija Tuomela lisää.

Ehkä sinua kiinnostaa...