Cloudbook 11

Pilvipohjainen kevytkannettava Windows 10:llä

Acer Aspire One Cloudbook on pilvipohjainen kevytkannettava, joka päihittää saman hintaluokan taulutietokoneen suorituskyvyllään ja varustelullaan.

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Miniläppäri, vieläkö näitä tehdään? Hämmästys oli ensimmäinen reaktio, kun Acerin uusi Cloudbook kuorittiin paketista. Nimestäkin kuitenkin jo voi päätellä, ettei kyse ole perinteisestä kannettavasta. Acer Aspire One Cloudbook on pilvipohjainen kevytkannettava, joka on varustettu Windows 10 -käyttöjärjestelmällä ja Acerin pilviräätälöidyillä sovelluksilla muun muassa dokumenttien, kuvien ja musiikin hallintaan.

Esimerkiksi Chromebookiin verrattuna etuna on täysiverinen Windows. Cloudbookin suorituskyky on kuitenkin sen verran rajallinen, että raskaimpia sovelluksia laitteella ei kannata ajaa. Cloudbookissa on kahden gigatavun muisti ja ssd-tallennustilaa 32 gigatavua.

Jujuna pilvi

Laitteen omaan tallennustilaan ei järjestelmän ja esiasennettujen sovellusten lisäksi mahdu dataa kuin kymmenisen gigatavua, mutta pilvipohjaisuus onkin kuitenkin Cloudbookin juju. Oletuksena kaikki tiedostot tallentuvat käyttäjän omaan pilveen, jossa ne ovat saatavilla myös muilla laitteilla, kuten puhelimella ja taulutietokoneella. Cloudbookin hintaan sisältyy vuodeksi Office-tilaus ja teratavun pilvitallennustila, joka riittää ahkerallekin tiedostojen kerääjälle.

Cloudbookin täysikokoisella näppäimistöllä on miellyttävä kirjoittaa, kun numerotkin löytyvät omasta rivistään. Tasohiiri on myös ilahduttavan kookas ja tunnokas. Lisäksi taso tottelee Windows 10:n elekomentoja. Ja jos niin haluaa, niin myös ykkös- ja kakkospainiketta voi käyttää. Ne eivät ole näkyvissä, mutta löytyvät tason alareunasta.

Akulle luvataan seitsemän tuntia yhdellä latauksella. Kokeiltaessa akkua ei tarvinnut viikon aikana ladata kuin kerran, kun Cloudbookia käytettiin satunnaisesti joka päivä eikä laitetta sammutettu, vaan sen annettiin mennä omia aikojaan lepotilaan.

Cloudbookissa on nopea, uusimman standardin langaton verkkoyhteys sekä bluetooth ja kyljistä löytyy tarvittavat liitännät: täysikokoinen hdmi, usb 3.0 ja usb 2.0 sekä sd-muistikorttilukija.

Esimerkiksi nettipuheluita varten on kuulokeliitäntä ja webkamera, jonka molemmin puolin on mikrofonit. Webkameran vieressä on lisäksi merkkivalo, joka kertoo, kun kamera on käytössä. Laitteen pohjan etureunaan on sijoitettu kaksi stereokaiutinta.

Alle 300 euron hintainen Cloudbook on varteenotettava vaihtoehto peruskannettavaksi. Esimerkiksi saman hintaluokan taulutietokoneeseen verrattuna Cloudbook on tehokkaampi ja monipuolisemmin varusteltu.

Ehkä sinua kiinnostaa...