IBM: Maailman pienin tietokone

IBM on tehnyt maailman pienimmän tietokoneen. Kuvassa laite näkyy mustana pisteenä suolakiteiden joukossa.

© IBM

IBM teki maailman pienimmän tietokoneen

Tietotekniikkajätti IBM on kehittänyt maailman pienimmän tietokoneen, joka voidaan sisällyttää lähes mihin tahansa. Laite voi esimerkiksi välittää tietoa lääkkeen turvallisuudesta.

perjantai 13. huhtikuuta 2018 teksti M. Østergaard


Tietokoneet ovat kutistuneet aina vain pienempään kokoon siitä asti, kun ensimmäiset kehitettiin toisen maailmansodan aikaan. 

IBM:n keksintö on kuitenkin koossaan täysin omaa luokkaansa ja lyö kaikki tähänastiset ennätykset.

Sadoista tuhansista transistoreista koostuva suoritin, muisti ja käyttövoiman tuottava aurinkokenno sekä muut kilkkeet on saatu ahdettua 1 x 1 millimetrin alueelle.  

Mikrokoon tietokone on kooltaan suolakidettä pienempi. 

Rakenteeltaan kuin perus-pc

IBM:n tutkijoiden on onnistunut varustaa uskomattoman pieni laite kotitietokoneistakin tutuilla toiminnoilla. 

Mikrotietokoneessa on suoritin, muisti ja verkkoyhteys sekä lisäksi aurinkokenno, joka tuottaa laitteen tarvitseman käyttövoiman.  

Alla olevassa kuvassa on esitelty tietokoneen komponentit (suurennettuna):

IBM:n kehittämä maailman pienin tietokone

Maailman pienin tietokone on vain millimetrin kanttiinsa. Virtansa laite saa aurinkokennosta.

© IBM

Mikrotietokone on edullinen valmistaa

Suorituskyvyltään IBM:n keksintö vastaa suunnilleen 1990-luvun alun pc-koneen tehoja, joten ei laitteella nykyohjelmia pyöritettäisi. Mutta ei se ole tarkoituskaan, sillä mikrokone on tarkoitettu välittämään tietoa tuotteista, joihin se voidaan sijoittaa.

> Lue lisää tietokoneista

Mikrotietokone on todella edullinen valmistaa, sillä IBM kertoo yhden laitteen tuotantokustannusten olevan alle 10 senttiä.  

Mikrotietokoneen välittämä tieto voidaan lukea älypuhelimella, ja IBM:n mukaan mikrokonetta voidaan käyttää fyysisissä tuotteissa kryptoankkureina, joilla varmistetaan tuotteen, esimerkiksi lääkkeen, aitous.

Kryptoankkurit ovat digitaalisia sormenjälkiä, ja yhdistettynä lohkoketjutekniikkaan, joka on esimerkiksi bitcoinin taustalla, kryptoankkurit toimivat IBM:n mukaan aitouden todistajina, joita ei voi väärentää.

Onko puhelimesi tai tablettisi akku usein punaisella? Nyt saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään varavirtalähteen yhteishintaan 21,90 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...