Windows 10 Mobilen tuki loppuu

Microsoft aloitti yhdeksänvuotiaan Windows 10 Mobilen saattohoidon. 

© Shutterstock

Microsoft hautasi Windows 10 Mobilen

Käytätkö Windows 10 -puhelinta? Huonoja uutisia: Microsoft on lopettanut Windows-puhelinten tuen. Lue, mitä se tarkoittaa sinulle ja puhelimellesi.

keskiviikko 18. joulukuuta 2019 teksti N. Ernst

Vuodesta 2010 vuoteen 2019. Siihen väliin jää Microsoftin mobiilialustan, Windows 10 Mobilen, elinkaari. 

Haikeaksi vetää, sillä 10-luureilla on edelleen käyttäjiä, vaikkakin enää harvassa. 

Virallisesti Microsoft pani lapun Windows 10 Mobilen luukulle 10. joulukuuta 2019. Se tarkoittaa, että järjestelmään ei enää saa tietoturva- eikä muita päivityksiä tai korjaustiedostoja.

Microsoftin tukisivuilla kuitenkin kerrotaan, että tuki jatkuu tammikuun puoliväliin asti, mikä merkitsisi, että ainakin yksi päivitys vielä olisi tulossa puhelimille, joissa on Windows 10 Mobilen versio 1709.

Microsoft haastoi Applen ja Googlen

Microsoft julkaisi Windows 10 Mobilen vuonna 2015. Sitä edelsi Windows Phone 7, joka julkaistiin 2010. Se oli Microsoftin yritys haastaa Apple ja Google, jotka tuolloin olivat tiukasti kiinni älypuhelinherruudessa.

> Lue myös: Windows 10 Mobile toimii vain uusissa älypuhelimissa

Windows-puhelinten suosio jäi kuitenkin vaatimattomaksi, ja vuonna 2017 Microsoft ilmoitti, että mobiilialustan uusiin ominaisuuksiin ei enää panosteta. 

Näin siitä huolimatta, että Microsoft oli pari vuotta aikaisemmin ostanut Nokian puhelinosaston reilulla viidellä miljardilla eurolla.

Tätä se tarkoittaa

Koska Windows 10 Mobileen ei tuen loppumisen jälkeen julkaista Microsoftin toimesta uusia tietoturvapäivityksiä eikä muitakaan päivityksiä, Windows 10 -puhelin on haavoittuvainen mahdollisille hyökkäyksille.

Lisäksi se tarkoittaa, että jotkut sovellukset eivät enää toimi. Osa on jo lakannut toimimasta aiemmin, kun sovellusvalmistajat ovat lopettaneet tuen Windows 10 Mobile -alustalle.   

Esimerkiksi Office-sovellukset toimivat vuoteen 2021 saakka, mutta Microsoft suosittelee tuen päättymisestä kertovalla tukisivullaan siirtymistä Android- tai iOS-laitteeseen.

Windows 10 Mobile -puhelinta voi edelleen käyttää tuen päättymisen jälkeen, mutta laitteen varmuuskopiointitoiminnot ja muut taustapalvelut lakkaavat vähitellen toimimasta.

Alla on video eri mobiilialustojen kehityksestä:

Microsoft suositteli jo tammikuussa 2019 Windows-puhelinten käyttäjiä siirtymään Android tai iOS-laitteeseen. Lue KotiMikron juttu täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...