Alaikäinen lapsi ei kuitenkaan ole oikeutettu ilman holhoojan suostumusta tekemään ei-tavanomaisia sopimuksia. Mobiilipalveluiden osto ei ole tavanomaista ostoa ja siten alaikäinen ei voi kyseisenlaisia sopimuksia tehdä.
Tekstaripalvelun tarjoaja toimii operaattorin verkossa, sen hyväksymänä. Operaattori saa osansa palvelun liikevaihdosta korvauksena käytettävästä numerosta ja laskutuspalvelusta, suurin osa liikevaihdosta menee palveluntarjoajille, siis tekstiviestifirmalle.
Operaattoreista Sonera on hiljattain karsinut kolmansien osapuolien tekstiviestipalveluita negatiivisen asiakaspalautteen perusteella. Vuoden alusta lähtien on karsittu palveluiden tarjoamista muun muassa visailuihin ja kyselyihin sekä lahjakortti- ja pikavippipalveluihin. Alkuvuodesta Soneralla on ollut jopa useampi sata yksittäistä palvelua vähemmän kuin ennen.
Itse palvelusta vastaa sitä tarjoava yritys, ja sopimussuhde palvelun käytöstä syntyy loppuasiakkaan ja palveluntarjoajan välille. Tämä sinänsä selkeä ja laillinen periaate hämärtyy harmaaksi, kun asiakas tietämättään tekee sopimuksia tai kun laskuihin alkaa ilmestyä pikkusummia palveluista, joita ei ole tilattu. Epäiltävissä on että huijarifirmat myyvät tai luovuttavat nimi- ja numerotietoja kolmansille, jotka alkavat lähettää viestejä ja laskuttaa niistä. Toiminta alkaa tipoittain ja varovasti, pikkusummilla, ettei "asiakas" huomaisi.
Jos vahinko on tapahtunut, tee reklamaatio kirjallisesti palvelun tuottajalle ja operaattorille. Vaadi sopimuksen peruuttamista ja jo maksettujen maksujen palauttamista. Perusteet löytyvät esimerkiksi Kuluttajaviraston sivustolta. Jos reklamaatio ei johda haluttuun lopputulokseen, eikä palveluntuottaja palauta maksuja, voit tehdä edelleen valituksen Euroopan Kuluttajakeskukseen (EKK). Se toimii Helsingissä Kilpailu- ja kuluttajaviraston yhteydessä. EKK voi auttaa kuluttajaa rajat ylittävässä kaupassa.
Muista: jos asiakkaalla ei ole ollut tilaisuutta tutustua sopimusehtoihin ennen sopimuksen tekemistä, ehdot eivät sido häntä.